Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Den svenske spionen Stig Wennerström i unik dokumentär

Den svenske spionen Stig Wennerström i unik dokumentär

Kristian Andersson | Nyhet
15 december 2017
Kristian Andersson | Nyhet
15 december 2017

“Så förrådde han Sverige” – unik dokumentär om spionen Wennerström på C More

Sig Wennerström

Året är 1963. Överste Wennerström grips och den största spionskandalen i svensk historia uppdagas. Så inleds ”Stig Wennerström – spion i kallt krig”, C Mores första originaldokumentärserie.

I ett pressmeddelande beskriver C More sin första dokumentärserie Stig Wennerström – Spion i kallt krig som en helt unik skildring med dramatiseringar och Wennerströms egna berättelser från de hittills hemliga Säpo-förhören.

När C More presenterar sin första originaldokumentärserie är det ärkespionen Stig Wennerströms livsöde och landsförräderi som står i fokus. Hur en svensk betrodd överste, efter en misslyckad flygarkarriär, snärjs av den sovjetiska underrättelsetjänsten och blir en av deras viktigaste spioner.

“Det är en fascinerande och överraskande dokumentärserie som har alla ingredienser man förväntar sig av en bra tv-serie, samtidigt som den berättar om händelser i Sveriges historia som fått konsekvenser ända fram till vår nutid”, säger Bo Thörnwall programchef C More.

Först nu har säkerhetspolisens hemliga, bandade förhör släppts fria. Där berättar Wennerström öppet om hur han har spionerat för Sovjet under nästan hela sin karriär inom den svenska försvarsmakten. Se också till att komplettera serien med P3 Dokumentärs avsnitt om Stig Wennerström.

Stig Wennerström

– Ambitionen med dokumentärserien är att ge en helt ny fördjupande, lärorik och dramatisk bild av hur spionen Stig Wennerström tänker, agerar och inte minst ser på sig själv i rollen som spion och landsförrädare. Därmed ges också lite av en förklaring på ”gåtan” Wennerström, frågan hur en betrodd officer kan leva och verka med en hemlighet som innebär att man istället för att skydda sitt land lämnar ut allt till en möjlig angripare, säger producent Göran Ellung.

I den delvis dramatiserade serien skildras hur överste Wennerström sakta växer in i rollen som spion för Sovjet samtidigt som han lämnar uppgifter till amerikanerna. Säkerhetspolisen misstänkte honom i tjugo års tid, men det är först när de får hjälp av Wennerströms städerska som hans omfattande landsförräderi avslöjas – ett avslöjande som leder till en regeringskris i Sverige.

Stig Wennerström – spion i kallt krig är en dokumentärserie i tre delar producerad av Ellung Media för C More och TV4. I rollen som Stig Wennerström ses Peder Falk. Serien finns nu tillgänglig att streama på C More. Passa också på att spana in vår lista över julfilmer på C More.