Den klassiska filmen som Steven Spielberg hatar: ”Gillar den fortfarande inte”

Den klassiska filmen som Steven Spielberg hatar: ”Gillar den fortfarande inte”

Sofie Landgren
26 juni 2024 kl. 20:00

Varning! 90-talister kan bli kränkta

En av världens mest framgångsrika filmregissörer hyser agg mot en av sina mest uppskattade produktioner. Steven Spielberg avslöjar vilken av de egna filmerna han inte tycker om.

Den klassiska filmen som Steven Spielberg hatar: "Jag gillar fortfarande inte den filmen"
Foto: HBO Max / TriStar Pictures / Sony Pictures Home Entertainment / FilmFlex.

Den klassiska filmen som Steven Spielberg hatar

Steven Spielberg är i särklass en av världens mest framgångsrika filmregissörer, och det finns få aspekter inom film som inte har förbättrats av stjärnregissörens närvaro. Bland hans mest välkända filmer finns till exempel de första fyra filmerna i Indiana Jones-serien (1981, 1984, 1989, 2008), E.T. the Extra-Terrestrial (1982), Jurassic Park (1993), Rädda menige Ryan (1998) och Schindler's List (1993), en film som dessutom har belönats med hela sju Oscars. Det finns med andra ord i princip inga berättelser som han personlighetsmässigt inte har klickat med under alla dessa år.

Bland de egna filmerna finns det dock ett undantag, som han än i dag ogillar.

"Jag gillar fortfarande inte den filmen"

Det är den klassiska äventyrsfilmen Hook från 1991, med Robin Williams i rollen som Peter Pan, som Spielberg inte tycker om. Filmen blev en favorit bland den yngre publiken under 90-talet trots att världens alla filmkritiker totalsågade den. Det var dock inte bara journalister som hade problem med filmen, eftersom Steven Spielberg själv erkänner att det är den filmen av sina egna som han mest problem med.

– Jag gillar fortfarande inte den filmen. Jag hoppas att jag en dag kommer att kunna se om den och kanske tycka om en viss del av den, sa Steven Spielberg till BBC Radio 5’s Kermode & Mayo Film Review.

– Jag kände mig som en fisk på torra land när jag gjorde Hook, jag hade inte förtroende för manuset. Jag visste inte riktigt vad jag gjorde, och jag försökte måla över min osäkerhet med produktionsvärde, men ju mer osäker jag kände mig desto större och mer färgglad blev inspelningsplatsen, sa han i en annan intervju med Empire Magazine.

Även om hans åsikter kring denna klassiska film inte delas av fansen, är det intressant att höra från en så rutinerad regissör att en barnfilm lyckades förvränga hans sinne så pass mycket.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL