Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Norman Lloyd

Den 106-åriga ikonen Norman Lloyd har avlidit

Matilda Lindblom | Nyhet
12 maj 2021
Matilda Lindblom | Nyhet
12 maj 2021

Skådespelaren, regissören och producenten blev 106 år.

Norman Lloyd hade rekordet som den skådespelare som varit aktiv längst i branschen. Den legendariska Lloyd jobbade under sin långa karriär med bland andra Orson Welles, Alfred Hitchcock och Charlie Chaplin.

En sann legendar har gått ur tiden. Den ikoniska skådespelaren, producenten och regissören Norman Lloyd avled den 10 maj i sitt hem i Los Angeles. Han föddes den 8 november 1914 i New Jersey, USA. 

Lloyd var den sista medlemmen av Orson Welles Mercury Theatre där han en gång i tiden, på 30-talet, påbörjade sin rekordlånga karriär. Lloyd sägs ha varit den skådespelare som till nu var aktiv allra längst i branschen. Under sin karriär hann Lloyd med att jobba ihop med flertalet andra legender, som bland annat Alfred Hitchcock och Charlie Chaplin. Han producerade och regisserade även flertalet projekt själv.

En av Lloyds första roller var i Orson Welles uppsättning av Julius Caesar. Däremot tackade han nej till en roll i Welles Citizen Kane, vilket han ångrade i efterhand. Hans roll som Fry i Hitchcocks film Sabotör öppnade upp dörrarna för fler samarbete med skräck-regissören, till exempel i Spellbound 1945. 

Norman Lloyd i Modern Family
Jesse Tyler Ferguson och Norman Lloyd i Modern Family. Foto: ABC

Men Lloyds karriär var inte helt spikrak meddelar The Hollywood Reporter. Vid ett tillfälle misstänktes han ha kommunistiska band eftersom hans samarbetspartners, regissörerna Joseph Losey och Lewis Milestone, hade det och tillhörde dem som blev svartlistade i Hollywood. Trots bakslaget tog sig Lloyd tillbaka och satte återigen sitt namn på kartan när han 1954 regisserade Broadway-musikalen The Golden Apple

Mellan 1982-88 medverkade han i sjukhusserien St Elsewhere, som Dr. Auschlander – och karaktärens plötsliga död av en stroke i seriens allra sista avsnitt, efter att ha levt med levercancer i flera säsonger, blev till en av tv-historiens mest omtalade händelser. 

Några fler serier och filmer den legendariska skådespelaren har medverkat i är bland andra Mord och inga visor, Star Trek: The Next GenerationDöda poeters sällskap, och Modern Family. Judd Apatows film, Trainwreck (2015), med Amy Schumer och Bill Hader blev Lloyds sista film. 

Norman Lloyd blev 106 år. 

VIDARE LÄSNING: 

Norman Lloyd Hollywoods äldsta skådespelare

 

 

NÄSTA ARTIKEL