De 7 bästa filmtipsen för barn mellan 10–13 år

De 7 bästa filmtipsen för barn mellan 10–13 år

Sofie Landgren
18 februari 2023 kl. 12:02
ANNONS
ANNONS

7 tips på spännande äventyrsfilmer till lovet

Har du svårt att hitta film för de barn som börjar tycka att tecknat känns lite barnsligt och omoget, men som ändå är sugna på äventyr? Då har du kommit rätt! Här listar vi de perfekta filmerna som tar oss med på ett hejdundrande äventyr!

Bästa filmerna för barn mellan 10–13 år

Trollkarlens lärling Film på Disney+
Trollkarlens lärling. Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden AB.

Trollkarlens lärling

Vi rivstartar listan med den magiska äventyrsfilmen Trollkarlens lärling från 2010. Dave Stutler är en helt vanlig kille, men en dag förändras allt när han möter trollkarlen Balthazar Blake. Dave får då reda på att han har magiska krafter och att han ska bli Balthazar Blakes lärling. Balthazar blir Daves beskyddare, och Dave måste snabbt lära sig de magiska konsterna för att hjälpa Balthazar att skydda New York från den lika mäktiga som ondskefulla Maxim Horvath.

Här kan du streama: Trollkarlens lärling

Eragon äventyrsfilm för hela familjen
Eragon. Foto: 20th Century Fox.

Eragon

Näst på tur har vi actionäventyret Eragon från 2006 som är baserad på Christopher Paolinis bok med samma titel. Filmen börjar med att pojken Eragon hittar en stor, blå sten i bergskedjan Ryggraden. Han tar med sig stenen med tanken om att kunna sälja den för att få råd till mat åt sin familj. Till hans missnöje vill ingen ta emot stenen när de får reda på att han har hittat den i den olycksdrabbade bergskedjan. Några dagar senare spricker stenen och ut kommer en drakunge, Saphira. Vidare får vi följa med när Eragon reser runt i riket med sagoberättaren Brom och bildar ett förtroendeband med sin drake. Resan går allt annat än smärtfritt eftersom de har den onda kungen Galbatorix hack i häl.

Här kan du streama: Eragon

Percy Jackson - kampen om åskviggen
Percy Jackson - kampen om åskviggen. Foto: 20th Century Studios.

Percy Jackson - kampen om åskviggen

Percy Jackson är en vanlig 17-åring vars livs vänds upp och ner när han får reda på att han egentligen är en halvgud, son till självaste Poseidon. Efter att guden Zeus åskvigg mystiskt försvinner blir Percy den huvudmisstänkte för stölden. Samtidigt som han måste komma tillrätta med sina nyfunna krafter måste Percy tillsammans med sina vänner rentvå sitt namn och rädda världen från gudarnas vrede.

Här kan du streama: Percy Jackson - kampen om åskviggen

Percy Jackson - Monsterhavet äventyrsfilm
Percy Jackson och monsterhavet. Foto: 20th Century Studios.

Percy Jackson och monsterhavet

Historien om Percy och hans vänner slutar inte med det föregående tipset! I uppföljaren Percy Jackson och monsterhavet är halvgudarna tillbaka i ännu ett spännande actionäventyr. När halvblodslägret hotas av en okänd fiende tvingas Percy ut på en resa rakt ut i monsterhavet, det område som vanliga människor kallar för Bermudatriangeln.

Här kan du streama: Percy Jackson och monsterhavet

Spiderwick Äventyrsfilm för barn
Spiderwick. Foto: Paramount Home Entertainment.

The Spiderwick Chronicles

Tvillingbröderna Simon och Jared, och deras syster Mallory, flyttar motvilligt med sin mamma till deras morbrors gamla hus. Väl på plats upptäcker de att det finns mystiska, magiska varelser som ligger bakom allt det konstiga som händer i huset. Jared hittar en bok skriven av Arthur Spiderwick som beskriver de magiska varelser som finns i närområdet, men hans familj tror inte på honom.

Här kan du streama: The Spiderwick Chronicles

Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv
Foto: United International Pictures.

Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv

Vårt nästa tips har inte bara en av världens längsta titlar utan också en fin historia om syskonkärlek. De tre syskonen i familjen Baudelaire får en dag den tragiska nyheten att deras föräldrar har avlidit i en brand. Barnen ärver föräldrarnas stora förmögenhet, men får inte använda den förrän de är myndiga. De skickas sedan iväg för att bo hos en avlägsen, hemsk släkting. Där upptäcker de snart att han planerar att sno åt sig hela deras arv själv.

Här kan du streama: Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv

Stardust äventyrsfilm
Foto: United International Pictures.

Stardust

I den bokstavligt talat stjärnspäckade filmen Stardust får vi följa Tristan, en ung man från den fiktiva staden Wall i Storbritannien. Wall är en stad på gränsen till det magiska riket Stormhold. En dag går Tristan in i den magiska världen för att hämta en fallen stjärna för att ge den till sin älskade Victoria och be om hennes hand. Det visar sig att stjärnan förvånansvärt nog är en kvinna som heter Yvaine – som häxorna och prinsarna av Stormhold dessutom är ute efter. Tristan måste nu lyckas få tillbaka Yvaine till Wall i tid för att ha en chans att få gifta sig med Victoria.

Här kan du streama: Stardust

Är du på jakt efter fler filmer så kan du med hjälp av vårt sökverktyg "Streamtopp" snabbt och enkelt hitta massor med fler titlar!

Klicka här så kommer du till Streamtopp

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL