Hero gradient image

David Bowie - skådespelaren

Axel Diedrichs | Nyhet
11 januari 2016
Axel Diedrichs | Nyhet
11 januari 2016
David Bowie - skådespelaren
Foto: Buena Vista Productions

Rockikonen David Bowie är död. Det var Bowies facebook-konto som gick ut med nyheten som senare bekräftades av hans son Duncan Jones. Bowie var inte enbart musiker men också skådespelare. Skådespelaren Bowie har medverkat i trettioåtta filmer och vanligtvis bestod rollerna av självporträtt, men han spelade inte alltid sig själv.

Några av Bowies mest minnesvärda roller:

I filmen Basquiat (1996) spelar Bowie den legendariska konstnären Andy Warhol, som Bowie sägs varit polare med. Filmen mottogs väl och i den spelar han mot giganter som Dennis Hopper, Gary Oldman och Benicio Del Toro.

I Everybody Love Sunshine (1999) har Bowie en av huvudrollerna och spelar en före detta kriminell person som släpps ut från fängelse. Filmen är varken omtalad eller hyllad men gav Bowie en intressant bredd på sitt skådespelarregister.

The Prestige (2006) är utan tvekan den bästa filmen skådespelaren Bowie medverkat i. I Christopher Nolans film om den bittra rivaliteten mellan två trollkarlar spelar Bowie den serbiska forskaren och ingenjören Nikola Tesla. I filmen tar inte Bowie på något sätt över fokus från handlingen och spelar sin del självmedvetet.

Hur minns du David Bowie - skådespelaren?