Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Därför slutade Michael Keaton som Batman: "Tänker inte prata illa om honom"

Därför slutade Michael Keaton som Batman: "Tänker inte prata illa om honom"

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
26 juni 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
26 juni 2023

Skådespelaren om när han tvingades fatta ett svårt beslut

Innan sin comeback i The Flash spelade Michael Keaton rollen som Gothams hämnare i två filmer. I en podcast berättar skådespelaren om varför han först slutade som Batman på 90-talet, och menar att det handlade om visioner som gick isär.

På 80-och 90-talet fick vi se de första stora biofilmerna om Gotham-sonen Bruce Wayne och hans alter ego Batman, då med Michael Keaton i titelrollen. Men trots att vi nu kan se honom på bio som karaktären i den nya DC-filmen The Flash, blev hans ursprungliga resa som superhjälte blev kortare än vad många hade hoppats på. Som gäst i podden In the Envelope berättar Keaton om varför han slutade som Batman. Det ska då ha att göra med bytet av regissör, och den förändrade ton som skulle följa med det.

Därför slutade Michael Keaton som Batman: "Tänker inte prata illa om honom"
Michael Keaton som Bruce Wayne. Foto: Warner Bros.

Därför slutade Michael Keaton som Batman: "Tänker inte prata illa om honom"

Michael Keaton debuterade i den ikoniska rollen med Tim Burtons stilistiska Batman 1989, där han spelade mot Jack Nicholson som porträtterade ärkefienden Jokern. Tre år efter den hyllade starten på filmserien fick vi se Keaton paras ihop med Burton på nytt för att ge biobesökarna uppföljaren Batman Returns, då med Michelle Pfeiffer och Danny DeVtio som motspelare. Även den togs emot väl av både publiken och kritikerna. Men efteråt skulle det bli ett stopp på Burtons och Keatons bidrag till franchisen. 

När Michael Keaton diskuterar sitt avhopp från Batman i podden In the Envelope förklarar han det som att han inte kunde fortsätta på det spår som Burtons efterträdande regissör Joel Schumacher ville ta serien med Batman Forever (1995). Schumacher ville göra en lättare tagning på superhjälten och lätta upp den mörka ton som Burton hade satt, vilket Keaton hade svårt för sett till Bruce Waynes oerhört dystra bakgrund.

– Jag sa till honom att jag helt enkelt inte kan göra det. Jag försökte rationalisera och förhoppningsvis övertyga honom att säga att "jag tycker inte att vi bör gå åt det här hållet, jag tycker att vi borde gå åt det här hållet",  men han ville inte vika sig, säger Keaton. 

Men skådespelaren hyser inga agg mot Schumacher: 

– Han var tillräckligt trevlig, och han har gått bort, så jag tänker inte prata illa om honom. Det skulle jag inte ha gjort ens om han var vid livet.

I Batman Forever fick vi se Michael Keaton ersättas av Val Kilmer som vid den tiden var en stor stjärna med filmer som Top GunWilllowThe Doors och True Romance på sitt CV. Men trots sin stjärnstatus och att han spelade mot andra storheter i Tommy Lee Jones, Nicole Kidman och Jim Carrey uteblev den större succén. Även om filmen gick med stadigt plus i biljettkassan och nominerades till tre Oscars var de flesta enade om att filmen inte levde upp till förväntningarna som sattes av de föregående två filmerna. I dag anses den – tillsammans med Schumachers andra Batman-film Batman & Robin – tillhöra filmseriens sämsta kapitel.

NÄSTA ARTIKEL