Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Därför hamnar Eurovision-finalen i Malmö 2024: Blir en ny upplevelse

Därför hamnar Eurovision-finalen i Malmö 2024: "Blir en ny upplevelse"

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
07 juli 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
07 juli 2023

Hundra miljoner TV-tittare kommer att vända blickarna mot södra Sverige

Nu kan vi äntligen meddela att vi får se Eurovision-finalen i Malmö 2024. "Det kommer på många sätt bli en ny upplevelse", säger SVT i ett pressmeddelande.

Direkt efter Loreens historiska seger i Liverpool startade SVT arbetet med Eurovision Song Contest 2024. Efter dialog med flera städer står det nu klart att evenemanget landar i Malmö. Semifinaler och final äger rum 7, 9 och 11 maj 2024 i Malmö Arena.

Så här säger SVT:s VD Hanna Stjärne om beslutet:

– Att få välkomna alla tävlande länder till Malmö är fantastiskt roligt och meningsfullt. Hundratals miljoner tv-tittare kommer att följa sändningarna från Sverige. Eurovision Song Contest fyller en särskilt viktig funktion i dessa tider med krig i Europa och det är med stor respekt som vi tar oss an evenemanget. Malmö är en kreativ stad med ett rikt kulturliv som kan skapa en musikfest för hela Europa på ett hållbart sätt, inte minst ekonomiskt, eftersom arena, kommunikationer och logistik redan finns på plats.

Därför hamnar Eurovision-finalen i Malmö 2024: "Blir en ny upplevelse"

SVT förklarar – därför hamnar Eurovision-finalen i Malmö 2024: "En ny upplevelse"

Under eventet nästa år ansvarar SVT för alla delar av TV-produktionen. Samtidigt skapar Malmö festligheter för staden och sina invånare, deltagande delegationer, tillresta fans och internationell press och tar hand om logistiklösningar. 

– Vi fick in starka, spännande och kreativa förslag från flera städer, vilket vi är oerhört tacksamma för. Engagemanget hos kommunerna har varit enastående. När vi till slut hade alla alternativ på bordet gjorde vi en helhetsbedömning, där många faktorer måste klaffa. Malmö har sedan de arrangerade ESC 2013 adderat effektiva och mer hållbara flöden samt fler och moderna samlingsplatser. Man satsar också stenhårt på att ännu mer än förra gången erbjuda besökare och invånare att aktivt delta i festligheterna. Det kommer på många sätt bli en ny upplevelse, säger Ebba Adielsson, exekutiv producent och ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest 2024.

I samband med Eurovision beräknas delegationer från cirka 40 länder besöka Malmö och cirka 1 000 ackrediterade journalister och fans uppskattas bevaka festligheterna. När Liverpool anordnade eventet i våras besökte en halv miljon människor staden i samband med evenemanget.

Eurovision Song Contest är Europas största gemensamma tv-upplevelser som förenar länder och människor genom musik och kultur.

NÄSTA ARTIKEL