Därför dissade Tom Cruise och James Cameron Oscarsgalan 2023

Därför dissade Tom Cruise och James Cameron Oscarsgalan 2023

14 mars 2023 kl. 11:03

Vann Oscars men deltog inte på galan

Tom Cruise och James Cameron ligger bakom de största filmerna 2022, men valde ändå att hoppa över årets Oscarsgala. Här är de anledningarna till varför skippade de två Oscarsgalan trots nomineringarna.

I söndags hölls Oscarsgalan, en av de mest prestigefyllda galorna inom filmindustrin. Det brukar anses vara en ära att bjudas in till Oscarsgalan och därför antas också nominerade stjärnor närvara. Två tunga namn som trots detta inte fanns på plats under den 95:e upplagan av galan var Tom Cruise och James Cameron.

Tom Cruise var Oscarsnominerad i år för sin senaste framgångssaga, Top Gun: Maverick, tillsammans med Christopher McQuarrie, David Ellison och Jerry Bruckheimer. Cruise spelade huvudkaraktären och var producent för filmen, som dragit in närmare 1,5 miljarder dollar i intäkter.

Tom Cruise var inte närvarande vid årets Oscarsgala på grund av att han var involverad i produktionen av den åttonde Mission: Impossible-filmen, Mission: Impossible - Dead Reckoning Part Two. Det tillkännagavs på fredagen att även Ted Lasso-stjärnan Hannah Waddingham har anslutit sig till rollistan.

Top Gun: Maverick
Foto: UIP.

James Camerons Avatar: The Way of Water var nominerad för Bästa film, Bästa scenografi, Bästa ljud och Bästa specialeffekter. Filmen är den just nu tredje mest inkomstbringande filmen genom tiderna med 2,283 miljarder dollar i intäkter. Trots att filmen fick mycket beröm från publiken så fick Cameron ingen nominering för bästa regi men filmen vann en Oscar för bästa specialeffekter.

Enligt The New York Times ska filmproducenten Jon Landau förklarat att James Cameron anledning till att inte delta på årets Oscarsgalan berodde på "personliga skäl".

– De två killarna som insisterade på att du skulle gå på bio, gick inte på bio, skämtade programledare för årets Oscarsgalan Jimmy Kimmel.

Avatar: The Way of Water
Foto: Walt Disney Studios.

Joe Letteri, Richard Baneham, Eric Saindon and Daniel Barrett vann Oscar för bästa specialeffekter för Avatar: The Way of Water.

Coronapandemin begränsade människors förmåga att gå att på bio och Top Gun: Maverick var en av de filmerna som väckte publikens intresse och fick dem att återvända till biograferna. Under en lunchträff för Oscarsnominerade berättade Steven Spielberg för Cruise att Cruise räddade biograferna med filmen Top Gun: Maverick. 

– Du räddade skinnet på Hollywood och du kan ha räddat bioindustrin, allvarligt talat. Maverick kan ha räddat bioindustrin, säger Spielberg.

Top Gun: Maverick hade sex olika Oscarsnomineringar och vann en Oscar för bästa ljud. Tom Cruise kommer att återvända till biograferna med Mission: Impossible — Dead Reckoning: Part One, som har biopremiär den 12 juli 2023.

NÄSTA ARTIKEL