Recension: The Creator (2023)

Därför är The Creator-regissören Gareth Edwards "positiv" till AI

29 september 2023 kl. 11:09

En film från en Star Wars-älskare

Under en presskonferens som Filmtopp närvarade vid berättar regissören Gareth Edwards om hur filmen "The Creator" blev till.

Den 29 september är det biopremiär för filmen The Creator som handlar om en värld där artificiell intelligens har kommit mycket längre än den gjort i dag. En agent (spelad av John David Washington - Tenet, 2020, BlacKkKlansman, 2018), som tidigare arbetat inom specialstyrkan, rekryteras för att hitta och döda skaparen bakom ett mystiskt vapen med kraften att avsluta både kriget och mänskligheten.

Gareth Edwards har skrivit, producerat och regisserat denna nya sci-fi film. Till hans tidigare projekt hör Monsters (2010), Rogue One: A Star Wars Story (2016) och Godzilla (2014). Han berättar om hur han fick idén till The Creator:

Jag hade precis gjort klart Star Wars och behövde en paus, så jag och min flickvän bestämde oss för att åka och träffa hennes föräldrar.

Han förklarar att det skulle innebära en fyra timmars bilresa.

– Jag förväntade mig inte att jag skulle tänka på nästa film. När jag tog på mig mina hörlurar och tittade ut ur fönstret så åkte vi igenom ett lantligt ställe med långt gräs. Där fanns en fabrik med en japansk logga och jag undrade – bara för att jag är programmerad så – vad de gjorde där, kanske de höll på med robotar eller någonting coolt?

När han slutligen kom fram hade han redan tänkt ut hela grunden till filmen.

– Det är väldigt unikt, oftast sitter du och lider i ett år för att få filmen i ditt huvud.

Recension: The Creator (2023)
Stillbild ur The Creator. Foto: Disney

ScAIence fiction tar stor plats "The Creator"

Orsaken till varför sci-fi intresserar Gareth så mycket baserar sig på två saker:

– En av dem är att jag har vuxit upp med Star Wars, men sedan förstår du att det [den välden] inte är sann. Det kommer inte att bli så och då är det näst bästa man kan göra att bli en lögnare som George Lucas. Jag ska skapa dessa historier som barn kan växa upp tillsammans med.

Den andra orsaken till varför han inspirerats av just i denna genre har att göra med en tv-serie:

– Den andra huvudsakliga orsaken är Twilight Zone. Det som är så bra med dessa historier är att de ändrar på en faktor i verkligheten. Det får dig att ifrågasätta vad du tror på.

Vidare går han in på den aktuella filmen.

– Vi använder oss av AI som en metafor för människor som är annorlunda än du själv. Jag började skriva manuset 2018 och då var AI däruppe bland flygande bilar och att bo på månen.

– På ett sätt känner jag att alla stora tekniska genombrott under senaste århundradet, som elektricitet, datorer och internet, att de förändrar industrierna. Det finns stora utmaningar som vi måste ta oss vidare ifrån men efter att dammet lagt sig tror jag att vi alla tittar tillbaka och tänker att jag är glad att vi har elektricitet, jag är glad att det finns datorer, jag är glad att det finns internet.

Han kopplar ihop dessa teknologiska framgångar med AI:

– Jag tror detta blir liknande, de kommande åren blir förmodligen svåra, men jag tror det är ett så värdefullt verktyg att det kommer att hjälpa flera saker runt om i världen. Jag tror att det positiva kommer att väga tyngre än det negativa.

The Creator
Foto: Disney

Framtiden för regissören

När Gareth får frågan om kommande filmer, eller eventuellt en uppföljare, berättar han först att han brukar hamna i gräl med sin flickvän eftersom hon vill titta på tv-serier medan han själv vill titta på filmer. Detta vidareutvecklar han på följande sätt:

– Jag gillar verkligen avslut, mina favoritdelar i en story är hur den slutar. Det är ett "mic drop-moment", det är som att bästa delen av ett skämt är slutklämmen.

Han förklarar att han jobbar baklänges, börjar från slutet av berättelsen och går bakåt för att få slutet att bli så kraftfullt som möjligt. Därför har han också tänkt The Creator som en fristående historia även om han verkligen har gillat den världen och att det varit en givande process att skapa filmen. 

– Det hade varit ett lyxproblem om studion skulle knacka på min axel och säga att de behöver en uppföljare, men det är inte på min agenda. Jag är inte intresserad av det, detta är en engångsfilm.

Men moderatorn skämtar om att de ses igen om två år efter att The Creator nu blir en stor succé. Gareth skrattar och svarar skämtsamt:

– Då drar jag tillbaka mina ord och säger att, åh nej, de var meningen att bli en trilogi.

"The Creator" har premiär i dag den 29 september.

NÄSTA ARTIKEL