Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Sveriges Mästerkock 2023: "Den jämnaste semifinalen i programmets historia"

Sveriges Mästerkock 2023: "Jämnaste semifinalen i programmets historia"

  • C More
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
29 mars 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
29 mars 2023

Här är finalisterna i årets säsong

Nu kan vi se semifinalen i "Sveriges Mästerkock" 2023. Innan resultatet ska utropas kan jurymedlemmen Tom Sjöstedt konstatera att det är den jämnaste semifinalen i programmets historia.

SPOILER-ALERT: Artikeln innehåller händelser från semifinalen av "Sveriges Mästerkock" 2023. Läs inte vidare om du ännu inte sett avsnittet.

Sveriges Mästerkock 2023: "Jämnaste semifinalen i programmets historia"
Foto: TV4.

Kvartsfinalen lämnade in ett öga torrt när Zacharias Lindqvist Hansson fick lämna tävlingen. Snart är vi framme vid mållinjen av årets säsong av Sveriges Mästerkock där deltagare ännu en gång gör upp om att vinna prestigen, statyetten, kokbokskontraktet och prissumman på 250 000 kronor. När vi kliver in i dagens avsnitt är det tre deltagare som snart ska bli två.

Vilka av Nazuk Turdieva, Fanny Andersson Werngren och Stefanie Forsberg Gonzalez tar sig vidare till finalen där allting ska avgöras?

Sveriges Mästerkock 2023: "Jämnaste semifinalen i programmets historia"
Tidigare vinnare ansluter till köket. Foto: TV4.

Kärt återbesök i första momentet

I traditionsenlig ordning ska deltagarna som tagit sig till semifinal få presentera sin kokboksidé och laga recept utifrån den. Men den här gången är det inte jurymedlemmarna som ska laga tillsammans med deltagarna, utan med följande vinnare från tidigare upplagor av programmet: Catarina König (vinnare år 2016), Gabriel Jonsson (vinnare år 2019) och Sofia Henriksson (vinnare 2020). 

Nazuk paras ihop med Gabriel, Fanny med Catarina och Stefanie med Sofia. Under tävlingens gång rullar det på bra för samtliga par, där det inte ställs särskilt många frågor från något håll. Istället delas endast viss konstruktiv kritik ut när rätterna väl är tillagade och redo för bedömning av juryn i samband med presentationer av deltagarnas kokböcker. Men så här långt ser det lysande ut för alla tre.

Sveriges Mästerkock 2023: "Jämnaste semifinalen i programmets historia"
Nazuk presenterar sin kokboksidé. Foto: TV4.

Starka kokbokspresentationer

I följande sekvens får vi se samtliga jurymedlemmar imponeras av de tävlandes kokboksidéer men där framför allt Nazuk och Stefanies får beröm för sina upplägg. Genom hennes bok Petit by Fanny vill Fanny ha en bok för lite större tillfällen men med enkla recept och få råvaror som man kan förbereda inför sina gästers ankomst. Med boken Nazuk och Milla lagar mat vill Nazuk göra en matlagningsbok som ska engagera barnen tillsammans med föräldrarna i köket, och som även har en mångkulturell prägel bland recepten. Avslutningsvis vill Stefanie med sin kokbok Mammorna som skapade mig som samlar inspiration från alla hennes vänners mammors kök som präglade hennes matintresse redan under uppväxten. 

Även om Fanny gör ett väldigt gott intryck med sin maträtt ur boken, är det tveklöst Nazuk och Stefanie som får mest beröm av de tre. Mischa Billing går till och med så pass långt att hon kallar Nazuks idé "briljant, inkluderande och lekfull". Både Tom Sjöstedt och Tommy Myllymäki går igång lite extra på Stefanies idé som låter läsaren kliva in i hennes matlagningsminnen från barndomen. 

Sveriges Mästerkock 2023: "Jämnaste semifinalen i programmets historia"
Foto: TV4.

Nazuk Turdieva och Fanny Andersson Werngren vidare till final i Sveriges mästerkock 2023

Efter den första tävlingen är slut ska en deltagare gå direkt vidare till final. Det blir Nazuk Turdieva som drar det längsta strået och därmed skickas vidare till finalen. Kvar står Stefanie och Fanny som ska göra upp i en elimineringstävling om den sista finalplatsen.

Uppgiften, som presenteras genom en masterclass hållen av Tom Sjöstedt, blir utmaningen att göra en krabbrätt. Medan Fanny går för att tillaga en kall rätt med varm vitvinssås, går Stefanie på att tillaga en klassisk gratinerad krabba med buljong.

Både Fanny och Stefanie får till eleganta maträtter som de även presenterar på tematiska vis som imponerar en begeistrad jury. När allting är sagt och gjort, och vi inväntar besked kring vem av dem som ska gå vidare till final är känslan att båda gjort ett formidabelt jobb. Detta bekräftas också av jurymedlemmen Tom Sjöstedt som säger följande: 

– Ni båda är otroligt duktiga matlagare och på riktigt så har det aldrig varit så här jämnt i kampen om den finalplatsen, någonsin. Det kan jag lova er. 

Spänningen är olidlig när en sista finalist ska utropas. Valet landar till slut på Fanny som kan pusta ut i lättnad. Åtminstone för ett litet ögonblick – nu börjar arbetet inför den stora finalen. 

"Sveriges Mästerkock" 2023 avgörs onsdagen den 5 april. Vinnaren blir då antingen Nazuk Turdieva eller Fanny Andersson Werngren. För Stefanies del väntar en semifinal i "Efter stängning".

NÄSTA ARTIKEL