Premiär för Robinson 2023 – så var första avsnittet

Premiär för Robinson 2023 – så var första avsnittet

  • C More
Uppdaterad 21 mars 2023 kl. 11:03 | Publicerad 19 mars 2023 kl. 07:03
ANNONS
ANNONS

Robinson är tillbaka och likaså programledaren Anders Lundin

Vi leder dig genom premiären av "Robinson" 2023 där deltagarna befinner sig i Langkawi, Malaysia. I årets program består lag syd av yngre deltagare och lag nord av äldre deltagare som ska mötas i hårda tävlingar.

Yngst och äldst träffade Anders Lundin och blev tilldelade rollerna som lagens ledare. De fick även uppdrag som innefattade att Alva Trané, 23, och Peter Andersson, 68, innan dagens slut skulle utse en från sina lag som ska bli de första att lämna, redan i premiären av Robinson 2023.

Premiär för Robinson 2023 – så var första avsnittet
"Robinson" 2023:s första tävling. Foto: TV4 / C More

Premiär för Robinson 2023 gav oss genast tävling

Deltagarna välkomnades av Robinson-legenden Anders Lundin och blev snabbt tillsagda att utse en person från varje lag som skulle utföra programmets första tävling. Lag syd utsåg Amanda Eliasson och lag nord utsåg Erik Wahrolén. Amanda lyckades utklassa Erik i simningstävlingen och tog därmed hem första vinsten för lag syd.

Amanda Eliasson är 28 år och arbetar som Mood manager i Sällsjö. Hennes mamma beskriver henne som Ronja Rövardotter och Pippi Långstrump i en och samma person. Nu är hon med i Robinson 2023 och tävlar med lag syd.

– Min personliga grej är mitt halsband som var min mormors. Det var min mormor som lärde mig att dyka fint och simma så jag kände att “det här var meant to be”, berättade Amanda.

Oskar Hammarstedt ger lagmedlemmarna överlevnadsråd. Foto: TV4 / C More

Lagen gjorde sig bekanta med sina nya hem

Det unga laget tog en snabb kik runt sin strand och bestämde sig för att ta ett bad tillsammans. Lag syd kände sig självsäkra efter att ha vunnit programmets första tävling.

– Nu kommer det bli jättesynd om gamlingarna. Det känns ju som att de inte kommer ha en chans nu om det inte kommer pussel och sudoku och sånt, sa 24-åriga Caroline Persson efter att lag syd fick en fördel inför tävlingen.

Premiär för Robinson 2023 – så var första avsnittet
Fabian Turkalj. Foto: TV4 / C More

Medan det yngre laget gjorde sig bekanta med sitt nya hem gjorde lag nord entré på sin sida av ön och Fabian tog hur stort det kändes att ha landat på stranden i Malaysia.

– Jag tänkte på Neil Armstrong när han kom till månen där han säger att “det är ett litet steg för mig men ett stort för mänskligheten”. Det var precis samma sak här; det är ett litet steg för mig med ett stort steg för alla andra i vårt land som får uppleva mig, uttryckte Fabian.

Den 55-åriga Fabian Turkalj arbetar som hamnarbetare i Göteborg. Hans personliga sak är 12 stycken örontops.

Lagkaptenen, för de som Caroline kallade för “gamlingarna”, är pensionären Peter Andersson som är 68 år och bor i Västra Frölunda. Peters personliga sak som han tog med till ön är en golfklubba.

– Som ledare kan jag vara väldigt rak men ändå väldigt varm inombords. Mina brister är väl att jag har dåligt tålamod, jag vill att “det ska hända nu”, förklarar Peter.

Valet tog hårt på Alva Trané. Foto: TV4 / C More 

Lagledarna gör sina val

Lagledaren Alva Trané är studerande och bosatt i Hudiksvall. Hon skulle beskriva sig själv som målmedveten, envis, skrattig och lite flamsig. Men nu började allvaret för Alva när ett brev nådde lag syd och nord. “Överlevare, det finns en hemlig lagkapten bland er. Den har fått i uppdrag att välja bort en person i lag syd; den svaga länken”, läste Dennis Johansson upp för det yngre laget. Det var en skräckslagen Alva Trané som stod tyst bland de chockade deltagarna. 

36-åriga Salam Al Serkani blev den första ur lag syd att lämna tävlingen till gruppens förvåning.

– Det här är bullshit, jag är absolut inte den svagaste länken. Alltså, har du sett vårat lag? Det finns många som är tusen gånger svagare än mig. Jag tycker att det är fel och orättvist att jag ska åka ut på det här sättet, förklarade Salam.

Premiär för Robinson 2023 – så var första avsnittet
Lagkapten Peter Andersson bredvid en chockad Elin Ambrosiani. Foto: TV4 / C More

I lag nord blev Elin Ambrosiani den första att lämna. Hon hade kvällen innan hade mått illa och varit tvungen att vila. Elin kunde ändå förstå valet eftersom hon tidigt visat sig svag för gruppen.

Foto: TV4 / C More

Dags för tävling

Robinson 2023 första pristävling handlade om vilket lag som kammade hem verktygslådan. Det var en hinderbana som innefattade mycke rep och tunga moment. Lag syd gick snabbt upp i ledning men under ett tyngre moment där rep skulle rullas in lyckades lag nord knappa in. När en stege skulle färdas genom en labyrint av rep lyckades däremot ungdomarna bättre med samarbetet och lyckas ta övertaget. Det blev Christina Onuoras uppgift att pricka kokosnötter i korgar vilken hon snabbt lyckades med. Vinnaren av verktygslådan blev därför lag syd.

– Vi blev ju rätt tagna allihopa för vi hade räknat med vinst i dag faktiskt. Vi skulle slå dem här små barnen, eller vad vi ska kalla dem, sa Fabian Turkalj.

Lag syd. Foto: TV4 / C More

Lagledarna avslöjas

När Anders Lundin berättade att lagkaptenerna skulle tillkännage sig uttryckte både Peter Andersson och Alva Trané sin nervositet. Alva kände sig gråtfärdig och berättade att hon inte gillade att axla rollen som kapten.

– Jag försökte ta ett beslut som kanske skulle såra minst antal personer, förklarade en tårögd Alva.

Premiär för Robinson 2023 – så var första avsnittet
Lag nord. Foto: TV4 / C More

Anders förklarade att lagkaptenerna kommer behöva ta fler jobbiga beslut framöver men gav dem varsitt immunitetshalsband.

Du följer "Robinson" 2023 på TV4, TV4 Play och C More.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL