Pär Lernström i Renées brygga: Var annorlunda från alla andra

Pär Lernström i Renées brygga: "Var annorlunda från alla andra"

  • C More
Sofie Landgren
01 mars 2023 kl. 07:03

Uppväxt med "hard core-kristna" föräldrar

I säsongens sista avsnitt av "Renées brygga" på TV4 gästar bland andra, ingen mindre än den folkkära programledaren Pär Lernström. Väl på plats öppnar Pär upp sig om sin uppväxt och om misstagen han är rädd för att göra som förälder.

Renée Nyberg och Pär Lernström i Renées Brygga på TV4
Renée Nyberg och Pär Lernström. Foto: TV4, C More.

"Jag pallar inte, det går inte"

Nu är det dags för den nionde säsongen av Renées brygga att gå i mål på TV4. I det åttonde och sista avsnittet gästar inga mindre än den före detta elit-simmerskan Elin Kjos, en av Sveriges genom tidernas främsta underhållare Claes Eriksson och sist men inte minst den omåttligt populära programledaren Pär Lernström. Redan i båten på väg ut till bryggan kommer det fram att Pär inte har haft några som helst former av sociala medier på cirka fem år. Pär valde att sluta med sociala medier på grund av folks kommentarer, att det alltid finns någon som väljer att uttrycka sina åsikter trots att de inte behöver det.

– Jag pallar inte det där. Det går inte, säger Pär och skakar på huvudet.

Pär Lernström i Renées Brygga
Pär Lernström. Foto: TV4.

Växte upp med "hard core-kristna" föräldrar

Vidare i programmet öppnar Pär upp sig för Renée om uppväxten med sin kristna familj, och om skammen han bar på då deras kristna leverne inte passade för varken honom eller de sociala normerna.

– Vi var annorlunda från alla andra. Vi var i kyrkan varje söndag och där talades det i tungor ibland, och det var liksom "väckelsemöten", vi åkte på såna där "tältmöten".

Pär insåg vid 10-årsåldern att det här inte var något för honom, att han kände skam över familjens levnadssätt gentemot jämnåriga barn.

Pär Lernström i Renées Brygga
Pär Lernström. Foto: TV4.

Rädd för att göra om sina föräldrars misstag

Pär berättar om sin komplicerade relation till sin far och om faderns problem med att skapa trygghet till Pär och hans syskon som barn. Nu är han rädd för att göra om sina föräldrars misstag.

– Jag har varit orolig för att mina barn inte ska känna den grejen. Att det skall vara den där flyktiga föräldern som han var i väldigt stor utsträckning, när det varannan dag var kanon, och varannan dag bökigt liksom.

Efter att Pärs föräldrar skilt sig när han var barn började hans far träffa andra kvinnor och då blev deras önskemål och vardag styrande. Barnens behov blev kanske mer sekundära, och när Pärs bror senare försökte ta livet av sig så var deras uppfattning att deras far tog det hela ganska enkelt. Pär har även pratat om relationen till sin far i ett av de mest lyssnade sommarpraten någonsin i svensk historia. Avsnittet släpptes den 24 juni 2022 och finns att lyssna på online och i din podcastapp.

NÄSTA ARTIKEL