Claes Eriksson attackerar influencers: hjärntvättare och lobotomerare

Claes Eriksson attackerar influencers: "hjärntvättare och lobotomerare"

Filmtopp
28 juli 2023 kl. 13:07

Humorlegendaren är inte imponerad över "toppen på näringskedjan"

I sitt sommarprat passade Claes Eriksson att gå hårt ut mot ganska mycket i dagens samhälle, men en grupp som fick sig en extra känga var alla influencers som han beskriver som "hjärntvättare och lobotomerare".

Med Galenskaparna och Aftershave har Claes Eriksson säkrat sin plats i svensk humorhistoria. Flertalet revyer men även spelfilmer har det blivit under åren. I höstas släpptes också dokumentären Det ska va gôtt att leva - en film om Galenskaparna After Shave där Claes Eriksson får dela med sig av hur resan egentligen har sett ut under alla dessa decennier.

Fans till författaren, skådespelaren, låtskrivaren och regissören fick i går en ytterligare godbit serverad via Sveriges Radio. När det var dags för Claes Eriksson att hålla i sitt efterlängtade sommarprat passade han på att vara politisk, men framför allt kritisk mot samhällets utveckling.

Claes Eriksson attackerar influencers
Bilden är ett kollage. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio/Unpslash

Claes Eriksson attackerar influencers: "hjärntvättare och lobotomerare"

Utöver flertalet politiker – svenska som internationella – och den pågående "infantiliseringen" av det svenska samhället, passade Eriksson på att ge en rejäl känga till våra influencers.

– TV-programmen svämmar över av exprter som talar om hur vi ska äta, sova, leva, tänka, prata, träna, dansa, röra oss, laga mat. Hur vi ska bo, möblera, semestra, sköta våra barn, våra relationer, vår ekonomi, våra katter, hundar, undulater, släkter, vänner, ovänner, grannar, säger Eriksson.

Han fortsätter:

– Ja, det finns experter på allting och högst upp i denna tveksamma näringskedja tronar det yttersta beviset på den totala hjälplösheten, influencern. Influeraren, indoktrineraren, påverkaren, hjärntvättaren, lobotomeraren, med alla sina tusentals följare. Jag som kommer från en tid, som lärde ut att man skulle ifrågasätta auktoriteter, ser istället med fasa hur man börjar ifrågasätta demokratin.

Därefter pratar Claes Eriksson om den växande andelen diktaturer i omvärlden innan han avslutar med att adressera Sveriges bristande förmåga att värdera och ta hand av äldres erfarenhet och kunnande.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL