Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Christopher Nolan missnöjd över gemensam biopremiär för Barbie och Oppenheimer

Christopher Nolan missnöjd över gemensam biopremiär för Barbie och Oppenheimer

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
12 juli 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
12 juli 2023

Nolan ingen fan av "Barbenheimer" – ville flytta Barbie-premiären

Den 21 juli har inte bara en, utan två av sommarens största biofilmer premiär. Då går både Christopher Nolans "Oppenheimer" och Greta Gerwigs "Barbie" upp på vita duken – något som Nolan inte är helt nöjd med, och han ska till och med ha försökt flytta "Barbie"-premiären.

Sommaren 2023 är fullspäckad med stora premiären för bioälskare. Bara från slutet av juni till den 21 juli har de fyra filmerna Indiana Jones and the Dial of Destiny, Mission: Impossible - Dead Reckoning - Part One, Oppenheimer och Barbie stått på premiärschemat.

Det gemensamma premiärdatumet för de två sistnämnda filmerna den 21 juli har uppmärksammats rejält och på sociala medier har termen Barbenheimer till och med myntats.

Självaste Tom Cruise har uppmuntrat biopubliken till att se båda filmerna efter varandra i en dubbelvisning och han har tillsammans med Mission: Impossible-regissören Christopher McQuarrie marknadsfört de tre konkurrerande biofilmerna på sociala medier. En trend som Barbie-profilerna Greta Gerwig och Margot Robbie sedan hakade på.

En som inte verkar se med samma entusiasm på de tätt duggande biopremiärerna är Oppenheimer-regissören Christopher Nolan.

Christopher Nolan missnöjd över gemensam biopremiär för Barbie och Oppenheimer
Foto: Universal Pictures.

Christopher Nolan missnöjd över gemensam premiär för Barbie och Oppenheimer – ville flytta Barbie-premiären

Det är Insider som rapporterar att Christopher Nolan är missnöjd över att Barbie har premiär samma datum som hans Oppenheimer. Enligt deras källor, fyra stycken, ska Nolan ha varit upprörd över premiärkrocken, inte minst eftersom mitten av juli till och med sägs kallas för "Nolan's weekend" inom filmbranschen, då det vanligtvis är perioden som hans storfilmer har premiär.

Insider menar att det till och med förekommit försök att få Warner Bros. att flytta premiären för Barbie, men att de vägrat.

Christopher Nolan missnöjd över gemensam biopremiär för Barbie och Oppenheimer
Foto: Warner Bros.

Är Barbies premiärdatum en hämndaktion mot Christopher Nolan?

Det förekommer nu spekulationer om att Warner Bros. medvetet lagt premiären för Barbie samtidigt som Oppenheimer som en hämndaktion mot Christopher Nolan. För Oppenheimer har den framgångsrika regissören slagit sig samman med Universal Pictures, efter att tidigare ha gjort filmer som Inception, Dunkirk och sin Batman-trilogi m.fl. tillsammans med Warner Bros.

Nolans och Warner Bros. framgångsrika samarbete kom till ända i samband med pandemin, då Warner Bros. meddelade att de tänkte släppa alla sina filmer för 2021 på exklusivt på HBO Max – ett beslut som sågades kraftigt av regissören.

– Några av de största filmskaparna och viktigaste filmstjärnorna i vår bransch gick och la sig i går med tanken att de arbetade för den bästa filmstudion, och fick veta att de arbetade för den sämsta streamingtjänsten när de vaknade upp, sa Christopher Nolan till The Hollywood Reporter i slutet av 2020.

Om Warner Bros. medvetet försöker störa premiären för Nolans Oppenheimer finns det inte konkreta bevis på. Det meste tyder snarare på att det inte finns någon illvilja bakom beslutet, bland annat med tanke på att Warner Bros. rapporterats vilja samarbeta med Nolan återigen.

"Oppenheimer" och "Barbie" har svensk biopremiär den 21 juli.

NÄSTA ARTIKEL