Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Christian Bales beundransvärda kroppsförvandlingar

Christian Bales beundransvärda kroppsförvandlingar

Filip Kruse | Nyhet
04 januari 2019
Filip Kruse | Nyhet
04 januari 2019

Christian Bale är en av de största — bildligt och ibland också bokstavligt talat.

Christian Bale i "Vice"
Christian Bale som USA:s före detta vicepresident Dick Cheney i uppkommande filmen "Vice". Foto: Annapurna Pictures

Det finns ingen som helst tvekan om att Christian Bale är en av Hollywoods mest dedikerade skådespelare. Han lovordas ofta för sin förmåga att totalt förlora sig själv i rollerna han spelar, både på ett psykologiskt och fysiskt plan. Nu är den walesiska legenden aktuell med Adam McKays Vice där han porträtterar USA:s före detta vicepresident Dick Cheney och mycket av snacket har kretsat kring Bales kroppstransformation.

Enligt uppgift gick han upp hela 20 kg för rollens skull. Han blev så pass oigenkännlig att en medarbetare på CBS inte ens la märke till honom inför en intervju. Det här är dock inte första gången Bale förändrat sin kropp för en roll. Här är några andra gånger i karriären då han överraskat oss:

American Psycho (2000)

Christian Bale i "American Psycho"
Foto: Lionsgate Films

Rollen som Patrick Bateman, Wall Street-yuppien som i hemlighet är seriemördare, blev Bales stora genombrott. Inför rollen i American Psycho behövde han träna kopiöst mycket för att uppnå den "perfekta" kroppen enligt de ideal som fanns på Manhattan under 80-talet. Resultatet är tydligt, och bekräftelsen på att Bale nailade rollen kan vi höra från författaren till boken filmen baseras på, Bret Easton Ellis, som hade ett minst sagt speciellt möte med skådespelaren:

The Machinist (2004)

Christian Bale i "The Machinist".
Foto: Paramount Classics

Den kanske mest iögonfallande transformationen som Bale gjort är i rollen som industriarbetaren Trevor Reznik i The Machinist. Karaktären har inte kunnat sova på ett år och bevisligen inte ätit särskilt mycket heller, orsaken är till en början oklar. Vad som är säkert är att Bale riskerade sin hälsa för att göra ett så ärligt porträtt som möjligt.

Han har själv sagt att han levde på äpplen, cigaretter och whiskey inför inspelningen. Enligt kommentarspåret på DVD:n gick han ner 28 kg och vägde endast 54 kg under produktionen. Själv ville han fortsätta ner till 45 kg men filmskaparna stoppade honom (tack och lov).

Batman Begins (2005)

Christian Bale i "Batman Begins".
Foto: Warner Bros. Pictures

Den största roll (rent produktionsmässigt) som Bale haft är utan tvekan den som Bruce Wayne/Batman. Han hade bara ett år på sig från The Machinist att se ut som den muskulösa brottsbekämparen i den första filmen i serien Batman Begins. Bilden ovan talar för sig själv, dessutom fick han upprepa sin bedrift för uppföljarna The Dark Knight och The Dark Knight Rises, varav arbetet inför den sistnämnda är särskilt imponerade på grund av nästa bild.

The Fighter (2010)

Christian Bale i "The Fighter".
Foto: Paramount Pictures

Ja, mellan de två sista Batman-filmerna gjorde Bale rollen som Dicky Eklund, en före detta boxare som blivit knarkare. För att på ett genuint sätt se ut som en person som är beroende av crack gick Bale än en gång ner kraftigt i vikt. Hans prestation belönades med hans hittills enda Oscar i karriären för Bästa manliga biroll. Här är hans tacktal:

American Hustle (2013)

Christian Bale i "American Hustle".
Foto: Columbia Pictures

Sedan var det dags att gå upp sig igen. I en annan film av The Fighter-regissören David O. RusselAmerican Hustle, spelar han den karismatiska bedragaren Irivng Rosenfeld som tvingas arbeta för en lika vild FBI-agent spelad av Bradley Cooper. Enligt trivia om filmen på IMDb gick Bale upp nästan 20 kg, rakade sitt hår så att han skulle ha en "combover" och ändrade sin hållning vilket resulterade i diskbrock. Transformationen blev dock väldigt lyckad, då självaste Robert De Niro (som har en cameo i filmen) inte kände igen Bale när de först hälsade på varandra.

Christian Bales uppkommande film Vice har svensk premiär den 11:e januari. Ska du se den?