Christian Bale minns den livsfarliga inspelningen av "Mio min Mio"

Christian Bale minns den farliga inspelningen av Mio min Mio: “Jag är förbluffad“

Axel Diedrichs
Uppdaterad 09 januari 2024 kl. 20:06 | Publicerad 16 juli 2023 kl. 20:00

Oscarsbelönade stjärnan om de otäcka omständigheterna

I en intervju med norska tidningen VG berättar superstjärnan Christian Bale om den livsfarliga inspelningen av "Mio min Mio" som bygger på boken av Astrid Lindgren.

Den 49-årige Oscarsbelönade skådespelaren Christian Bale anses vara en av sin generations allra största. Han gjorde sin långfilmsdebut med den amerikanska filmatiseringen av Astrid Lindgrens saga Mio min Mio (1987). Filmen banade väg för en mäktig karriär för Bale som sedan dess medverkat i otaliga storfilmer, men hans historia hade kunnat skrivas annorlunda. I en intervju berättar han nämligen om hur farlig inspelningen av Mio min Mio var.

Christian Bale minns den farliga inspelningen av Mio min Mio: "Jag är förbluffad"
Christian Bale i "Mio min Mio" (1987). Foto: Sandrew Metronome.

Christian Bale om den livsfarliga inspelningen av filmen på Astrid Lindgrens "Mio min Mio"

Det var inför premiären av sin senaste biofilm Amsterdam som Christian Bale pratade med den norska tidningen VG, som då passade på att be honom återberätta sina minnen från när han gjorde Mio min Mio. Bale överraskade då alla när han började berätta att inspelningen ägde rum på Krim utanför Ukraina samtidigt som Tjernobylolyckan inträffade. 

– Det är otroligt att jag inte har ett andra huvud efter det. De bad oss åka hem och stanna där i två veckor. Som om det har någon betydelse för strålningens halveringstid. Vi fick använda oss av strålningsdetektorer över våra måltider när vi kom tillbaka.

Vidare berättade Bale om hur han och de andra unga skådespelarna tjatade om att få bada i vattnet, men att de inte fick på grund av att det var för mycket strålning i det. En dag fick de till slut genom sin vilja, vilket Bale i efterhand menar var rätt otroligt: 

– Jag är förbluffad över att du inte pratar till två stycken av mig, säger han skämtsamt och syftar på en tvåhövdad missbildning han potentiellt hade kunnat få av att strålas. 

Vi talar nog för alla när vi säger att det är skönt att Christian Bale tog sig genom inspelningen av "Mio min Mio" helskinnad.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL