Charlotte Gainsbourgs mamma Jane Birkin död: "Vi har förlorat en tidlös ikon"

Charlotte Gainsbourgs mamma Jane Birkin död: "Vi har förlorat en tidlös ikon"

Filmtopp
Uppdaterad 17 juli 2023 kl. 07:06 | Publicerad 16 juli 2023 kl. 16:03

Medverkade i filmer som "Döden på Nilen" och "Mord på ljusa dagen"

I dag nås vi av nyheten om att Jane Birkin, mamma till Charlotte Gainsbourg, har avlidit. Skådespelaren, artisten och regissören blev 76 år gammal.

Sky News rapporterar att den mångsysslande konstnärssjälen Jane Birkin har avlidit i sitt hem i Paris, 76 år gammal. Förutom henne egna fascinerande karriär, som bland annat bestod av en rad stora fransktalande filmer, var hon även känd som mamma till skådespelaren, modellen och artisten Charlotte Gainsbourg som arbetat mycket med Lars von Trier. Nu hyllas hon överallt på sociala medier, och inte minst av det franska kulturministeriet. 

Charlotte Gainsbourgs mamma Jane Birkin död: "Vi har förlorat en tidlös ikon"
Jane Birkin i "Bassängen" från 1969. Foto: Variety Distribution.

Charlotte Gainsbourgs mamma Jane Birkin död: "Vi har förlorat en tidlös ikon"

Jane Birkin föddes i Storbritannien och blev i tidig ålder en del av den kulturella scenen som kallas för "The Swinging London". Allt eftersom skulle hon ta sig an konstnärligt utmanande filmprojekt med vågade sexuella inslag. Hennes genombrott kom med Blow-up – förstoringen 1966 och följdes upp med franska filmer som Bassängen och Berusad av stålar. Senare kom hon att även medverka i storfilmer såsom Döden på Nilen och Mord på ljusa dagen

En stor del av Birkins tid spenderades i Frankrike där hon var bosatt. Hon ägnade sig även en hel del åt musik och sjöng ett gäng stora låtar på franska, inte minst Je t'aime... moi non plus som skrevs av tidigare partnern Serge Gainsbourg. Ett annat stort inslag i Birkins liv är den kända Birkinväskan som modefirman Hermès döpte efter henne. 

Jane Birkin har beskrivits som "den mest parisiska personen från England" av den franska huvudstadens borgmästare Anne Hidalgo

– Vi kommer aldrig att glömma hennes låtar, skratt eller ojämförliga accent som alltid har följt med oss, skriver Hidalgo på Twitter

Vidare hyllas hon även av det franska kulturministeriet som i en tweet skriver att "vi har förlorat en tidlös fransktalande ikon". 

Förutom den mycket berömda profilen Charlotte Gainsbourg var Jane Birkin även mamma till skådespelaren och modellen Lou Doillon samt fotografen Kate Barry som gick bort 2013.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL