Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Charlie Chaplins dotter Josephine Chaplin är död – spelade mot Liv Ullmann

Charlie Chaplins dotter Josephine Chaplin är död – spelade mot Liv Ullmann

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
22 juli 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
22 juli 2023

Blev 74 år gammal

Skådespelaren Josephine Chaplin som var dotter till Charlie Chaplin har nu gått bort. Under karriären spelade hon med Liv Ullmann i "Pojken vid havet".

I dag nås vi av nyheten om att skådespelaren Josephine Chaplin, dotter till den legendariske komikern och filmskaparen Charlie Chaplin, har dött. Under en karriär som inte bestod av många stora roller hann hon med att spela mot svenska stjärnan Liv Ullmann.

Första gången Josephine Chaplin, född i Kalifornien, medverkade i en film var hon blott tre år gammal. Hon var då med i en film av pappa Chaplin som heter Rampljus och som gick upp på biograferna 1952. I senare ålder skulle hon sträva efter en karriär inom skådespeleri, vilket ledde till att göra ytterligare en Chaplin-film, Grevinnan från Hong Kong, och några år senare landa sin första stora roll i filmen Canterbury Tales av Pier Paolo Pasolini.

På 70-talet spelade hon en av de bärande rollerna i The Man Without a Face, en mysteriedriven fransk-italiensk miniserie, samt i tyska Jack the Ripper från 1976.

Charlie Chaplins dotter Josephine Chaplin är död – spelade mot Liv Ullmann
Josephine Chaplin i "Jack the Ripper" (1976). Foto: Avis Filmverleih.

Josephine Chaplin spelade mot Liv Ullman

En annan höjdpunkt som skulle komma var den kanadensiska dramafilmen Pojken vid havet (1984) med Kiefer Sutherland och självaste Liv Ullmann. I berättelsen som utspelar sig i en kolgruvsby på 1930-talet gör hon en av birollerna som Marie Chaisson. 

Hennes karriär som skådespelare tog slut under den första halvan av nittiotalet där actionfilmen Downtown Heat blev hennes allra sista produktion. 

Sammanlagt medverkade Josephine Chaplin i 26 filmer och serier. Hon blev 74 år gammal.

NÄSTA ARTIKEL