Se Cate Blanchett som plågad dirigent i hyllade Tár

Cate Blanchett om Oscarsfilmen Tár: “Potentiellt karriärsavslutande”

Filmtopp
20 februari 2023 kl. 16:02

Blanchett Tár priset för Bästa skådespelerska i 76:e upplagan av BAFTA Awards


Under gårdagens British Academy Film Awards vann Cate Blanchett priset för Bästa kvinnliga skådespelerska för sin roll som Lydia Tár i Todd Fields film "Tár". I sitt oförberedda tacktal fanns både allvar, skratt och tårar.

Cate Blanchett inledde med att tacka BAFTA och beskrev vinsten som “extraordinär” och fortsatte med att uttrycka vilket fantastiskt år kvinnorna har haft i filmindustrin. “Dialogerna med er på och bakom filmduken är inget annat än anmärkningsvärd och vi är bara toppen på isberget”, säger skådespelerskan.

Skådespelerskan i tårar

Blanchett kallade produktionsbolagen Focus Features och Universal Pictures för utmärkta samarbetspartners, inte minst eftersom de vågade lita på ett projekt som hon beskriver som “farligt och potentiellt karriäravslutande”. Publiken brast ut i skratt när Blanchett vägde de stora orden “farligt” och “karriärsavslutande”, men hon valde att stå fast vid dem. Hon fortsatte med “tack för att ni behöll lugnet”.

Tårarna kom när Cate Blanchett tackade sin familj. “Tack för att ni lät mig vara iväg”, säger skådespelerskan med handen på hjärtat, “för det här tog verkligen mig ifrån er jättemycket”.

Talet avslutades med ett tack till filmens regissör Todd Field. “Jag hade inte stått här utan dig”, säger Cate Blanchett. Hon berättar att Todd såg till att alla på inspelningen höll sina egon i schack för att tillsammans försöka skapa någon enastående. “För det tackar jag dig”, uttrycker skådespelerskan med blicken på regissören, “du har förändrat mitt liv, tack så mycket.”

Tár har Sverigepremiär den 3 mars.

Erica Hagström

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL