Brittiske skådespelaren Albert Finney är död

Brittiske skådespelaren Albert Finney är död

Uppdaterad 06 juli 2021 kl. 13:07 | Publicerad 08 februari 2019 kl. 16:02

Oscarnominerades fem gånger.

Skådespelaren Albert Finney har avlidit 82 år gammal. Han Oscarnominerades fem gånger och var en av Storbritanniens stora filmstjärnor under 60- och 70-talet.

Variety rapporterar att den brittiske skådespelaren Albert Finney har avlidit 82 år gammal efter en tids sjukdom. Han började sin karriär på scenen och fick sitt stora internationella genombrott i filmen Tom Jones från 1963. Han nominerades till en Oscar för sin insats, något han skulle göra fyra gånger till i sin karriär, men utan att vinna den gyllene statyetten.

På 70-talet spelade han den belgiske superdetektiven Hercule Poirot i hyllade Mordet på Orientexpressen. Han ansågs vara en del av en ny brittisk våg av skådespelare som också inkluderade tungviktare som Richard Burton, Richard Harris och Peter O'toole.

Under senare delen av sin karriär hade Albert Finney roller i stora filmer som Coen-brödernas Miller’s CrossingTraffic, Erin Brockovich och Tim Burtons Big Fish. Hans sista roll blev en medverkan i James Bond-filmen Skyfall.

Albert Finney blev 82 år gammal.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL