Karl-Bertil Jonssons julafton

Bortgångne animatören Per Åhlin pekar ut sitt bästa verk

Filmtopp
01 maj 2023 kl. 18:10

Från Filmtopps intervju med ikonen

Per Åhlin uppges i dag ha gått bort. I en av Filmtopps allra första intervjuer berättar den legendariske animatören om karriären och sitt bästa verk.

Med skapelser som Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, Resan till Melonia och Alfons Åberg finns det de som menar att Per Åhlin har betytt lika mycket för de svenska animatörerna som Ingmar Bergman har gjort för svensk spelfilm.

Tidigt in på Filmtopps historia fick vi den unika möjligheten att intervjua Åhlin som vi i dag förstår har gått bort, 91 år gammal. För att hedra hans minne väljer vi att lyfta fram en nyckelsekvens i det samtal vi hade med honom som ägde rum den 11 augusti 2015. 

Bortgångne animatören Per Åhlin pekar ut sitt bästa verk
Foto: Sandrew Metronome.

Animatören Per Åhlin om sitt bästa verk

Den traditionsenliga specialen Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton är troligtvis Per Åhlins mest berömda verk, men när Filmtopp intervjuade honom för snart åtta år sedan valde han att lyfta fram en annan skapelse som den han höll extra varmt om hjärtat:

–  Resan till Melonia ser jag som en speciell film. Dels därför att det är mitt eget manus och en helt animerad film och dels för att den till stora delar är en bra film! Att den sen krävde en enorm insats från alla inblandade och var, trots att man påstod motsatsen, underbudgeterad gör inte saken sämre, sade Per Åhlin i sin intervju med Filmtopp.

Resan till Melonia som gavs ut 1989 anses vara en riktig klassiker den med. I berättelsen tas vi till den vackra paradisön Melonia, där vi får följa trollkarlen Prospero med sin dotter Miranda, albatrossen Ariel, den snälle trädgårdsmästaren Caliban och alla deras vänner. En bit därifrån ligger den onda, sotsvarta ön Plutonia, där de penninghungriga fabrikörerna Slug och Slagg härskar. Snart får vi se när de två världarna kolliderar med varandra.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL