Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Borg första svenska film att någonsin öppna filmfestivalen i Toronto

"Borg" första svenska film att någonsin öppna filmfestivalen i Toronto

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
31 juli 2017
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
31 juli 2017

"Borg" skriver svensk filmhistoria redan vid sin premiär

I ett  pressmeddelande skriver Svenska Filminstitutet att "Borg" får det prestigefyllda uppdraget att öppna den internationella filmfestivalen i Toronto. Det är första gången någonsin en svensk film är öppningsfilm i festivalens fyrtioettåriga historia.

Toronto är av många rankad som den mest inflytelserika film­festivalen efter Cannes. Visningen sker den 7:e september, dagen innan filmens svenska biopremiär. "Borg" kommer även att visas i festivalens galasektion. Skådespelare, regissör och producenter kommer vara på plats i Toronto.

"Borg" handlar om en av Sveriges och världens största ikoner: Björn Borg. Huvudrollen axlas av Guldbaggebelönade Sverrir Gudnason och i rollen som Björn Borgs rival, den hetlevrade John McEnroe, ser vi Hollywoodstjärnan Shia LaBeouf. Borgs tränare Lennart Bergelin spelas av Stellan Skarsgård och som Björns fästmö Mariana Simionescu ser vi Tuva Novotny. I andra roller ser vi bland andra Robert Emms som Vitas Gerulaitis, Ian Blackman som McEnroes pappa och Leo Borg (Björn Borgs egen son) spelar filmens yngste Björn Borg. Björn Granath, som gick bort i våras, gör sin sista filmroll som legendariske sportkommentatorn Bengt Grive.

– Vårt mål med filmen har varit att på ett respektfullt sätt hedra Björn Borg och John McEnroe med en historia som ska beröra och engagera publik, inte bara i Sverige, utan också ute i världen. Att få börja den resan med att öppna filmfestivalen i Toronto är fantastiskt roligt. Nu är det upp till publiken att avgöra om vi lyckats, säger filmens producenter Jon Nohrstedt och Fredrik Wikström Nicastro.

För filmens regi står Janus Metz som tidigare regisserat den Cannes-belönade dokumentärfilmen "Armadillo" och avsnitt av hyllade TV-serien "True Detective":

– Det är verkligen en ära att bli utvald som öppningsfilm på Toronto International Film Festival och ett starkt erkännande för hela teamet bakom filmen. Vi har haft mycket höga ambitioner för Borg och alla har verkligen gett sitt allt för att vi skulle lyckas. Toronto är den viktigaste filmfestivalen i Nordamerika och en av de största i världen. Det är absolut sensationellt att en skandinavisk film öppnar festivalen och sätts i spetsen för festivalens galasektion. Det kommer få en avgörande betydelse för hur filmen tas emot internationellt, säger Janus Metz.

"Borg" är en film om hur legender formades ur rivalitet, vänskap och glamour i en tid då allt var möjligt. En berättelse om en svensk ikons stora genombrott som skildrar åren då Björn Borg gjorde resan från Södertälje till världseliten, om hans största kamp som utkämpades 1980 i mötet med den amerikanske supertalangen John McEnroe och om hur deras rivalitet kom att engagera en hel värld. Manuset är skrivet av Ronnie Sandahl som tidigare regisserat och skrivit manus till kritikerrosade Svenskjävel.

"Borg" produceras av SF Studios Production i samproduktion med Film i Väst, Nordisk Film, SVT, Sirena Film, SF Studios Production ApS och Yellow Film & TV och har fått stöd av Filminstitutets långfilms­konsulent Yaba Holst, Nordisk Film & TV Fond, Det Danska Filminstitutet, Finlands Filmstiftelse, DR och YLE. Medfinansierat av EU-programmet Kreativa Europa MEDIA. Nordisk Film distribuerar filmen som har svensk biopremiär 8 september. Internationell säljagent är SF Studios.

Läs mer om Toronto International Film Festival här.

Filmtopp närvarade under inspelningen av "Borg" där vi träffade flera av filmens stjärnor.

NÄSTA ARTIKEL