Blåsväder kring Ingebrigtsen-familjen inför ny Prime Video-dokumentär. Foto: NRK.

Blåsväder kring Ingebrigtsen-familjen inför ny Prime Video-dokumentär

Emil Oscar Rasmussen
20 juni 2024 kl. 17:00

Tidigare dokumentärserie ifrågasätts efter skandal i familjen – Filmtopp reder ut

De norska bröderna Ingebrigtsen är vida kända för sina framgångar inom friidrottsvärlden, men på senare tid har det stormat kring familjen efter en skandal involverande pappan, vilket har fått NRK:s tidigare dokumentärserie "Team Ingebrigtsen" att ifrågasättas. Samtidigt satsar Prime Video på att snart släppa en ny dokumentär om bröderna.

Senare i år planerar Prime Video att släppa en dokumentär om Norges friidrottsprofiler, bröderna Ingebrigtsen. De tre bröderna i fokus, Jakob, Henrik och Filip, är alla framgångsrika löpare på olika distanser. Deras prestationer är tillräckliga nog för att skapa intresse för dem, men att de alla tillhör samma familj har länge gjort dem extra spännande att följa för media.

När Prime Video lanserar sin produktion, som norska NRK menar ska följa bröderna i upptakten till OS i Paris 2024, är det därför inte första gången som kamerorna vilar på familjen. Mellan 2016–2021 sändes dokumentärserien Team Ingebrigtsen på NRK – en dokumentärserie som den senaste tiden blivit ett omdebatterat ämne i vårt grannland.

Filmtopp sammanfattar den komplexa situationen.

Bröderna Ingebrigtsen i "Team Ingebrigtsen". Foto: NRK.

NRK gör en "ny bedömning" av tidigare Ingebrigtsen-dokumentären

Det var i december förra året som den norska tidningen VG rapporterade att en medlem ur familjen Ingebrigtsen hade varnat skaparna bakom Team Ingebrigtsen om att framställningen av Gjert Ingebrigtsen, pappan i familjen och löparbrödernas tidigare tränare, inte speglade med verkligheten, och att folk inte skulle ha tittat på dokumentärserien om de kände till sanningen.

I år har situationen växt sig till en större skandal efter att Gjert i slutet av april åtalades för våld i nära relation, mot ett av barnen i familjen. VG har inte gått ut med några detaljer gällande fallet, men enligt deras uppgifter ska det röra sig om hot, tvång och våld mot ett av barnen under fyra års tid. Det har existerat fler anklagelser om ytterligare brott om fysisk och psykisk våld mot andra syskon i familjen, men dessa har inte lett till åtal, i vissa fall på grund av bristande bevisning och i ett av fallen för att det ansetts ha passerat sin preskriptionstid.

Gjert Ingebrigtsen slutade som tränare för de tre framgångsrika bröderna i början av 2022. Konflikten inom familjen har blivit ännu mer infekterad sedan Gjert istället blev tränare för Narve Gilje Nordås, som är en av Jakob Ingebrigtsens främsta rivaler på distansen 1 500 meter.

Förra året valde även de tre löparbröderna i familjens stora syskonskara att rikta anklagelser mot sin pappa, när de i en krönika i VG vittnade om en uppväxt som innefattade våld och hot från pappan Gjert.

Skandalen har lett till önskemål om att Team Ingebrigtsen ska plockas bort av NRK. Mette Yvonne Larsen, advokat för fem av barnen i Ingebrigtsen-familjen, menar att dokumentärserien inte visar upp en rättvis bild av familjesituationen och att den är en belastning för dem, vilket hon berättar för tidningen Vårt Land.

Till tidningen svarar Petter Wallace, programansvarig för NRK, att de inte tänker plocka bort serien i dagsläget, men att de analyserar situationen.

– Vi säger inte att vi ska ta bort den, men att vi ska göra en ny bedömning, säger Wallace.

Prime Videos dokumentär om bröderna Ingebrigtsen fokuserar på OS i Paris

Prime Video har bekräftat för Filmtopp att premiären av deras dokumentär om bröderna Ingebrigtsen är planerad att ha premiär senare i år, men utöver NRK:s rapport om att den kommer att följa dem i upptakten till OS är lite känt om innehållet.

Huruvida den på något sätt kommer att beröra skandalen kring Gjert Ingebrigtsen eller inte är därför inte känt i skrivande stund.

Filmtopp uppdaterar dig med mer information om den kommande dokumentären så snart som möjligt.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL