Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Biorekord i Europa

Biorekord i Europa

Kristian Andersson | Nyhet
19 februari 2020
Kristian Andersson | Nyhet
19 februari 2020

Glöm biodöden, åtminstone utanför Sveriges gränser. 2019 blev en ekonomisk succé i Europa.

Det har blivit allt fler biobesökare i Europa. Förra året gick 1,34 miljarder på bio, vilket är en ökning med 4,5 procent jämfört med 2018.

Förra året började det pratas om en kris för svensk film. Nu möts vi av en nyhet som ställer hela diskussionen om "biodöden" på sniskan. Under 2019 gick 1,34 miljarder personer på bio i Europa, vilket är de bästa siffrorna sedan början av 1990-talet. Detta rapporterar Dagens Nyheter.

Statistiken är sammanställd av UNIC som menar att man under 2019 drog in biointäkter på över 90 miljarder kronor, vilket är en ökning med cirka 5 miljarder mot 2018.

Sveriges Biografägareförbunds ordförande, Peter Fornstam, säger följande:

– Det blev ett fantastiskt bioår i Europa. De länder som går bäst har också en bred och stark inhemsk filmproduktion, vilket visar hur viktiga dessa filmer är för biobesökaren.

Att den svenska biopubliken inte har varit lika entusiastisk kan bero på den kraftiga höjningen av de svenska biopriserna. Enligt SVT har det svenska priset på biobiljetter ökat med 70 procent under de senaste 20 åren, men ser man till konsumentprisindex borde ökning har legat på 25 procent.

Hur många gånger har du gått på bio i år?