Gru och gänget är tillbaka – Minion-kaos i trailern för Dumma mej 4

Biopremiär för ”Dumma mej 4” – sämst hittills?

Emil Oscar Rasmussen
04 juli 2024 kl. 12:00

Den älskade filmserien lever vidare

Allas vår favoritskurk Gru är tillbaka med ännu ett fartfyllt äventyr i "Dumma mej 4", men frågan är om filmserien tappat stinget? Det senaste kapitlet har nämligen blivit en vattendelare bland kritikerna och har franchisens just nu sämsta betyg.

Det har gått några år sedan vi senast fick en Dumma mej-film, sju år närmare bestämt, men nu är det äntligen dags igen. Den populära, animerade filmserien är tillbaka med sitt fjärde kapitel, Dumma mej 4 som har svensk biopremiär i dag, den 4 juli.

Denna gånger har vår favoritskurk Gru och hans döttrar fått en ny familjemedlem i form av Gru Jr. Samtidigt som den lille krabaten är fast besluten om att plåga sin pappa på diverse sätt, tvingas familjen på flykt av sin nye fiende Maxime Le Mal.

Filmen lär säkerligen locka äventyrs- och skrattsugna barnfamiljer till biograferna, men det finns risk att den kommer att göra en och annan besviken. Dumma mej 4 har nämligen blivit en vattendelare bland kritikerna.

LÄS OCKSÅ: Nya biofilmer i juli 2024

Biopremiär för ”Dumma mej 4” – sämst hittills?
Foto: UIP/Universal.

Dumma mej 4 sämst rankad i franchisen

Det är egentligen bara de två första Dumma mej-filmerna som har blivit regelrätta kritikerfavoriter i franchisen, som också inkluderar de två filmerna Minioner (2015) och Minioner: Berättelsen om Gru (2022). Den sistnämnda av dem fick ett relativt varmt bemötande, men såväl Dumma mej 3 (2017) och Minioner sågades på sina håll. Därför är det inte helt överraskande att Dumma mej 4 nu går samma öde till mötes.

I skrivande stund är Dumma mej 4 franchisens sämst rankade enligt sajten RottenTomatoes som sammanställer kritikers omdömen. På sajten har filmen just nu 54 procent positiva omdömen, ett sämre betyg än både Minioner (56 procent) och Dumma mej 3 (58 procent).

Faktum är att animationsstudion Illumination, som ligger bakom filmserien, endast har gjort två andra filmer som fått ett sämre mottagande av kritikerna: Lorax (2012) med 54 procent och Hopp (2011) med 24 procent.

Vänder vi oss istället till sajten Metacritic, en annan webbplats som sammanställer kritikeromdömen, ser det en gnutta ljusare ut för Dumma mej 4. Där har filmen i dagsläget ett aningen bättre betyg (53 av 100) än Dumma mej 3 (49 av 100).

Ska du gå och se "Dumma mej 4" på bio bör du med andra ord inte vänta dig samma magi som den första filmen levererade. Med det sagt lär den göra jobbet för alla som älskar Gru, minionerna och de andra. Som bevis på det är de tidiga publikomdömena på RottenTomatoes betydligt mer positiva än kritikernas dom. I skrivande stund har filmen fått 88 procent positiva betyg från publiken.

LÄS OCKSÅ: Nya familjefilmer sommaren 2024

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL