Jurassic World.

Biografkedja och Universal börjar med digitalbio

30 juli 2020 kl. 12:00

Studions biofilmer ska bli tillgängliga tidigare på digitala hyrtjänster.

Ett historiskt avtal har slutits mellan filmstudion Universal Pictures och biografjätten AMC som innebär att filmer kan bli tillgängliga för onlineuthyrning redan tre veckor efter en biopremiär.

Variety rapporterar att ett historiskt avtal har slutits mellan biografjätten AMC och Universal Pictures angående distributionen av nya filmer. I korta drag innebär det att Universals filmer först har premiär på AMC:s biografer och sedan efter ungefär tre veckor kan studion även släppa dem för uthyrning online.

Detta innebär att en Universal-film kan ha biopremiär på en AMC-biograf i USA och sedan efter bara tre veckor vara tillgänglig på uthyrningstjänster som iTunes. Prislappen för att hyra dessa filmer blir då samma som att gå och se den på bio och AMC får i sin tur en del av inkomsten.

Att avtalet kommer nu är ingen slump i och med att Coronaviruset fortsätter att rita om kartan för filmindustrin. Många biografer världen över kämpar för att överleva och många filmstudios letar efter snabba sätt att få ut sina filmer till betalande kunder. Universal har enligt uppgifter varit en av de studios som lobbat mycket för att digital streaming ska bli tillgängligt tidigare än tre månader som är branschstandard för hur länge en film ska gå på bio innan den går att hyra..

AMC och Universal har inte gått ut med några exakta siffror kring vad avtalet går ut på men ska enligt uppgifter även börja förhandla om hur avtalet ska se ut utanför USA:s gränser. Exakt vad detta får för effekter på filmindustrin och vad andra biografer, filmstudios och även regissörer och skådespelare tycker om detta återstår att se.

Läs också om att Stanley Tucci ska spela skurk i regissören Alejandro Amenábars kommande spanska serie La Fortuna.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL