Omtalade Bilskådaren får svensk premiär på Sveriges Kortfilmfestival

Omtalade Bilskådaren får svensk premiär på Sveriges Kortfilmfestival

Filmtopp
Uppdaterad kl. 23:03 | Publicerad 25 mars 2023 kl. 12:03

Se stjärnorna från En kärlekshistoria återförenas

I kortfilmen "Bilskådaren" spelar Ann-Sofie Kylin och Björn Andrésen mot varandra för första gången sedan klassikern "En kärlekshistoria". I helgen får filmen svensk premiär.

I går inleddes årets upplaga av Sveriges Kortfilmfestival, SKFF, som pågår helgen ut. SKFF har funnits sedan 1957 och är Sveriges äldsta filmfestival. I år visas 100 filmer under tre dagar på biograf Indio Studios i Hornstull i Stockholm.

För ett av årets bidrag, Bilskådaren, markerar visningen på söndag kl. 17.00 den officiella svenska premiären. Bilskådaren är en av flera starka filmer som har chans att vinna priser.

– Det känns verkligen roligt att Bilskådaren får premiär på en så anrik festival som Sveriges Kortfilmfestival. Det ska bli så kul att träffa vänner och kollegor och dessutom få se vår film i en biosalong. Det är en speciell känsla att uppleva sin egen film med andra personer, höra vad det skrattas år och när det blir alldeles tyst. Mer vardagslyx än så blir det inte, säger regissör Martin Sandin till Filmtopp.

Bilskådaren
Ann-Sofie Kylin i Bilskådaren. Foto: Open Shop Film

Passar perfekt för årets festivaltema

Bilskådaren bjuder på härlig feelgood om det äldre paret Peo och Birgitta (Mats Qviström och Ann-Sofie Kylin), vars relation sedan länge kör i samma spår. Maken spenderar dagarna med att plåta exotiska bilar som kör förbi infarten till småstaden där de bor, medan hustrun letar efter en större mening med livet.

– Årets tema är Tillsammans. Det visste vi så klart inte när vi spelade in Bilskådaren, men det prickar vår film perfekt. Den handlar om kärlek, bilar och de där besluten i livet som får stora konsekvenser. Peo ser inte det som är viktigt för alla bilar och är nära att mista den han håller mest kär, berättar Martin Sandin.

Bilskådaren
Björn Andrésen i Bilskådaren. Foto: Open Shop Film

En återförening för filmälskarna

I filmen ser vi även Björn Andrésen, som fick mycket uppmärksamhet efter dokumentärfilmen Världen vackraste pojke (2021). Under 70-talet syntes han först i klassikern En kärlekshistoria tillsammans med Ann-Sofie Kylin och sedan i Luchino Viscontis filmatisering av Thomas Manns klassiska roman Döden i Venedig. Nu spelar han och Kylin mot varandra igen.

– För mig som regissör var det väldigt roligt och inspirerande att jobba med Ann-Sofie Kylin, Björn Andrésen och Mats Qviström. Det var första gången som Ann-Sofie och Björn spelade ihop sedan Roy Anderssons En kärlekshistoria från 1970. Det blev ett kärt återseende. Samtliga tre hade en närvaro, energi och timing under inspelningen som skapade något alldeles speciellt för filmen, säger Sandin till Filmtopp.

Bilskådaren
Martin Sandin och Björn Andrésen. Foto: Open Shop Film

Jobbar på nästa kortfilm

Martin Sandin håller redan på att arbeta på nästa kortfilm tillsammans med sin vapendragare, filmfotografen Viktor Annerstål. Denna gången handlar det om en mor-och-dotter-relation:

– Den heter Lämna mig inte och handlar det dysfunktionella förhållandet mellan en dotter och en mor. Det enda som håller ihop dem är pappan och plötsligt dör han. Det hela utspelar sig i skärgården och vi har två väldigt spännande namn för huvudrollerna.

– Det långsiktiga målet är filmiskt berättande i längre format. En film eller en serie. Att få skriva en historia och sedan vara med och ge den ett liv. Det är något jag verkligen ser fram emot. Idéerna finns. Utkast finns.

Bilskådaren visas på Sveriges Kortfilmsfestival nu på söndag kl. 17.00.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL