Billy Zane gör comeback

Billy Zane gör comeback

Axel Diedrichs
Uppdaterad 13 juli 2021 kl. 13:07 | Publicerad 22 april 2015 kl. 08:04

En av nittiotalets skådespelarstjärnor Billy Zane (Titanic) gör comeback på den stora scenen. Det står nu klart att Zane kommer att vara med i Paramounts Zoolander 2. Visst minns vi Ben Stillers populära komedi Zoolander (2001) om herrmodellen Derek som manipuleras för att mörda Malaysias premiärminister. I dess uppföljare är Derek tillbaka i modellbranschen med ett motståndarföretag som försöker att konkurrera ut honom.

Zane hade en roll i originalfilmen men under samma tidsperiod slocknade han som stjärna. Efter ett tungt 2000-tal för skådespelaren är det värt att nämna hans medverkan i vad som troligtvis kommer att vara en storfilm.

Zane har tidigare varit med i flera klassiker - Back to the Future (1985), Tombstone (1993), Titanic (1997), men på senare år har han fått nöja sig med att vara sopregissören Uwe Bolls favoritskådespelare. Deras kändaste arbete tillsammans är BloodRayne (2005) som var en stor kassaflopp.

För mig är det svårt att förstå hur den före detta eftertraktade Zane har lyckats drunkna i B-filmsträsket. Fyrtioåttaårige Zane har många sidor, något han visat i sin roll som hjälte i The Phantom (1996) och som labil kannibal i Dead Calm (1989). Jag tycker att hans utseende skriker skurk, men jag häpnas över hans förmåga att förmedla värme.

Under perioden då Zanes karriär gick från solsken till nattmörker såg jag flera av hans filmer. Jag minns när jag var tretton år gammal och köpte skräckfilmen Vlad (2003) just för att Zane var med. Till min besvikelse var filmen så fruktansvärt dålig att jag gick tillbaka till videobutiken för att ge bort den, men det var ingen kund som ville ha den. Slutligen hittade Vlad hem till sopstationen.

Var det för många felsteg på minfältet som sprängde bort Billy Zanes karriär?

Antagligen.

Att Zane nu är "tillbaka" med Zoolander 2 är inte bara en triumf för honom, utan för mig med. Jag hoppas innerligt att filmen blir ett kliv tillbaka till toppen för Zane!

Zoolander 2 har världspremiär 12 februari 2016.

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL