Sylvester Stallone om bråket med Arnold Schwarzenegger: "Han var överlägsen"

BEVISET: Arnold Schwarzenegger är en bättre skådis än Sylvester Stallone

Emil Oscar Rasmussen
21 juni 2023 kl. 18:06

Arnold Schwarzenegger vs. Sylvester Stallone – här är vinnaren

Åsikterna om skådespelarna må gå isär, men bevisen talar sitt tydliga språk (de ytterst begränsade och intetsägande bevisen) – Arnold Schwarzenegger är helt enkelt en bättre skådespelare än Sylvester Stallone.

I samband med att den nya dokumentärserien Arnold hade premiär på Netflix har den gamla rivaliteten mellan Arnold Schwarzenegger och Sylvester Stallone blossat upp som ett relevant samtalsämne igen. De två muskelknuttarna var erkänt bittra rivaler på 80- och 90-talet, men har sedan länge gått vidare med sina framgångsrika skådespelarkarriärer.

Fientligheten mellan dem tycks i dag bytts ut till ömsesidig respekt – något som blev tydligt i Arnold, där Stallone mer eller mindre erkände sig besegrad av Schwarzenegger.

– Han var överlägsen. Han satt helt enkelt på alla svar. Han hade kroppen. Han hade styrkan, säger Stallone i dokumentärserien.

Men att Schwarzenegger och Stallone slutit fred med varandra innebär inte att vi andra måste sluta jämföra dem. Kan vi till exempel slå fast en gång för alla vem av dem som är den bättre skådespelaren?

Arnold hänger på sig sina segerglajjor när han hör nyheten. Foto: Columbia TriStar Films.

Här är beviset: Arnold Schwarzenegger är en bättre skådespelare än Sylvester Stallone

Med tanke på att det är en rent subjektiv fråga kan vi givetvis inte presentera ett definitivt svar, men det hindrar oss inte från att lyfta fram ett stycke bevis som tydligt talar till Arnold Schwarzeneggers fördel – och det är kort och gott att Sylvester Stallone har "vunnit" betydligt fler Razzie Awards (också känt som Golden Raspberry Awards) än sin forne rival.

För den oinitierade är Razzie Awards galan som årligen prisar årets sämsta filmer, skådespelarprestationer och dylikt, lite som en ondskefull motsvarighet till Oscarsgalan. I Razzie-sammanhang går det inte att blunda för att det är Sylvester Stallone som har utmärkt sig i negativ bemärkelse fler gånger än Arnold Schwarzenegger.

Antal Razzie Awards:

  • Sylvester Stallone – 10 stycken
  • Arnold Schwarzenegger – 1 stycken

Faktum är att Sylvester Stallone är den som innehar rekordet för flest antal Razzies, med sina tio insamlade – ett imponerande, men inte helt angenämt rekord. Vid första anblick ser skillnaden enorm ut, men det är små marginaler som gjort att Arnold har så många färre vinster än Stallone. Terminator-ikonen har nämligen nominerats väldigt många gånger (utan att vinna).

Sylvester Stallone i Creed
Sylvester Stallone funderar över hur han hamnade här. Foto: Svensk Filmindustri.

Arnold Schwarzenegger har faktiskt nominerats så många gånger att den Razzie han vann, "Worst Razzie Loser", delades ut till honom för flest Razzie-nomineringar utan att ha tilldelats ett pris. I samband med galans 25-årsjubileum blev han med andra ord den första att ha lyckats samla ihop till en Razzie.

Razzie Awards som en måttstock för vem som är en bra och dålig skådespelare bör givetvis tas med en nypa salt i ett större perspektiv. Men i just det här specifika sammanhanget är det ett bevis – Arnold Schwarzenegger är helt enkelt en bättre skådis än Sylvester Stallone.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL