10 filmer som inte hade kunnat göras i dag

Ben Stiller vägrar be om ursäkt för Tropic Thunder: "Är stolt över den"

Filmtopp
16 maj 2023 kl. 20:00

Står fortfarande för sin kontroversiella komedi

Stjärnan både regisserade och spelade huvudrollen i sin berömda krigssatir. Filmen har genom åren mötts av kritik men Ben Stiller slår fast att han vägrar be om ursäkt för "Tropic Thunder".

2008 släpptes Tropic Thunder på världens biografer. Även om filmen gjorde braksuccé både vad gäller sålda biobiljetter och responsen från kritiker, så skapade den kontroverser. Inte minst för sättet den gestaltade människor med intellektuell funktionsvarians på och, förstås, Robert Downey Jr:s blackface-sminkade ansikte som gav honom en Oscarsnominering. Medan fans av filmen menar att den har blivit ännu bättre i cancel culture-tider, finns det de som vill att den bojkottas. Drygt femton år efter sin premiär slår filmens regissör och huvudrollsinnehavare Ben Stiller tillbaka mot påståenden om att han skulle ha bett om ursäkt för den.

Ben Stiller vägrar be om ursäkt för Tropic Thunder: "Är stolt över den"
Foto: Paramount Pictures.

Ben Stiller vägrar be om ursäkt för Tropic Thunder och menar att han är stolt över filmen

I den stjärnspäckade filmen följer vi ett gäng självupptagna skådespelare som bestämt sig för att göra ”filmhistoriens största krigsfilm”. Men när de hotar att äventyra hela projektet, leder den frustrerade regissören sitt team långt in i djungeln, där de konfronteras med ett gäng riktiga skurkar. I filmen får vi se när Ben Stillers karaktär spelar Simple Jack, en man med intellektuell funktionsvarians, och Robert Downey Jr. spela en method actor som med hjälp av operation bytt till svart hudfärg.

Medan Tropic Thunder mottagits väl av många finns det de som menar att den är kränkande när den gör narr av minoriteter. Efter att ha fångat upp en tweet, som påstår att han bett om ursäkt för filmen, väljer Ben Stiller att markera sin ståndpunkt:

– Jag ber inte om ursäkt för Tropic Thunder. Vet inte vem som sagt det. Det har alltid varit en kontroversiell film, sedan den hade premiär. Är stolt över den och arbetet alla lade ned på den, skriver Ben Stiller på Twitter.

Ben Stiller har dock bett om ursäkt för filmen vid ett tillfälle. 2018 riktade han en ursäkt till organisationer som arbetar för människor med funktionsvarians och som hade invändningar mot Simple Jack, och senare mot dem som hade blivit kränkta av olympiern Shaun Whites "okänsliga" halloweendräkt baserad på karaktären. Han tryckte då på att filmen aldrig menade att driva om några minoriteter, utan snarare hur långt skådespelare var beredda att gå för att vinna pris.

Här streamar du Tropic Thunder

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL