Nu på bio

Det senaste på biofronten!

BEKRÄFTAT: Sagan om ringen blir tv-serie

BEKRÄFTAT: Sagan om ringen blir tv-serie

David Lindahl | Nyhet
14 november 2017
David Lindahl | Nyhet
14 november 2017

Tolkiens otroliga Sagan om ringen-värld ska återigen filmatiseras och den här gången som en tv-serie via Amazon Studios.

Poster till Sagan om konungens återkomst (2003). Den tredje delen i filmserien om "Sagan om Ringen"
Sagan om konungens återkomst (2003). Foto: New Line Cinema

Ända sedan Amazon Studios köpte tv-rättigheterna till Tolkiens Sagan om ringen-historier, har streamingtjänsten arbetat för fullt med planerna på att göra en tv-serie. Nu bekräftar Amazon att det är bestämt att det blir minst en serie som bland annat ska utforska historier innan handlingen till Sagan om ringen utspelar sig.

För ett tag sedan köpte Amazon Studios rättigheterna till att göra en tv-serie av Sagan om ringen-historierna i ett avtal som inkluderar flera säsonger. Netflix och HBO ska enligt The Verge också har varit involverade från början tills Amazon slöt kontraktet för en än så länge okänd summa.

Peter Jacksons totalt sex filmer av historierna kring Sagan om ringen, vars förlängda versioner Filmtopp tidigare har analyserat, och Hobbit-boken har totalt tjänat ihop nästan 6 miljarder dollar i biointäkter och räknas som några av de populäraste fantasy-filmerna någonsin.

Amazon satsar

Att Amazon tar sig an historierna nu är troligen en del av deras nya storsatsning på att bli en aktör på filmmarknaden att räkna med. Tidigare har Amazon gått ut med att företaget arbetar på att deras Prime Video streamingtjänst ska vara gratis.

Amazon är dock inte helt ensamma i projektet utan samarbetar med flera stora företag. Så här sade Sharon Tal Yguado, manuschef på Amazon Studios, i ett officiellt uttalande:

The Lord of the Rings is a cultural phenomenon that has captured the imagination of generations of fans through literature and the big screen. We are honored to be working with the Tolkien Estate and Trust, HarperCollins and New Line on this exciting collaboration for television and are thrilled to be taking The Lord of the Rings fans on a new epic journey in Middle Earth.”

Ingen nyinspelning av Sagan om ringen

J.R.R. Tolkiens värld är stor och Peter Jacksons filmer snuddade i viss mån enbart på ytan av den långa och detaljrika historien om världen Midgård. Amazon Studios har bekräftat att det inte är någon renodlad nyinspelning som företaget satsar på, utan snarare historier som förekommer händelserna i Hobbit och Sagan om ringen.

Några datum, färdiga manus eller potentiella regissörer och skådespelare är inte bekräftat. Med tanke på att produktionen enbart är i förstadiet lär det dröja ett bra tag innan det kan börja talas om några premiärdatum.

Vad tycker du om att Amazon ska göra tv-serie av Sagan om ringen?