Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Beforeigners HBO Nordics norska sci-fi serie

Beforeigners HBO Nordics norska sci-fi serie

Eric Diedrichs | Nyhet
01 juli 2018
Eric Diedrichs | Nyhet
01 juli 2018

"Beforeigners undersöker vad effekterna av en svallvåg av tidsresande flyktingar från historien har på samhället."

Anne Bjørnstad, Eilif Skodvin, Jens Lien, Nicolai Cleve Broch och Krista Kosonen står framför en grå vägg.
Anne Bjørnstad, Eilif Skodvin, Jens Lien, Nicolai Cleve Broch och Krista Kosonen. Foto: HBO Nordic.

HBO Nordics första norska originalserie heter "Beforeigners" och är en satirisk science-fiction-serie i en nära framtid. Skapad av Anne Bjørnstad och Eilif Skodvin (Lilyhammer), i regi av den hyllade norska filmskaparen Jens Lien. Nicolai Cleve Broch och Krista Kosonen i de två huvudrollerna.

HBO Nordic har beställt sin första norska originalserie, Beforeigners. Serien är skapad av Anne Bjørnstad och Eilif Skodvin, manusduon bakom Lilyhammer. Nicolai Cleve Broch (Acquitted, Max Manus) och Krista Kosonen (Blade Runner 2049) gör det två huvudrollerna som Lars Haaland och Alfhildr Enginnsdottir.

Beforeigners är den andra nordiska originalproduktionen som fått grönt ljus av HBO Nordic, efter Lukas Moodyssons komediserie Gösta, som nyligen spelats in i Sverige.

Ett ljusfenomen uppträder över hela världen. Kraftfulla ljusblixtar sker ute i havet och människor från historien börjar dyka upp. De kommer från tre olika tidsåldrar; stenåldern, vikingatiden och från slutet av 1800-talet. Ingen förstår hur detta kan vara möjligt och människorna från historien – kallade ”beforeigners” – har inget minne av hur det gått till. Bara en sak är säker: de fortsätter att komma och det finns ingen väg tillbaka.

Några år senare; Alfhildr (Krista Kosonen), som kommer från vikingatiden, paras ihop med den utbrända polisen Lars Haaland (Nicolai Cleve Broch) i polismyndighetens avdelning för integration. När de utreder ett mord på en beforeigner börjar de nysta i en större konspiration bakom mysteriet med de massanlända.

 – Vår idé utforskar effekterna av vad en svallvåg av tidsresande flyktingar från historien har på samhället. Det har varit en stor glädje att få utveckla Beforeigners universum tillsammans med HBO:s kreativa team och vi ser mycket fram emot att gjuta liv i den här historien tillsammans med regissören Jens Lien, säger Anne Bjørnstad och Eilif Skodvin.

Prisbelönade Jens Lien regisserar serien. Liens långfilmsdebut Jonny Vang hade premiär på Berlin International Film Festival 2003. Den brysomme mannen presenterades på International Critic’s Week i Cannes 2006 och blev en av de viktigaste norska filmerna det decenniet, den fick stor framgång både hos kritiker och publik och tilldelades otaliga internationella filmpriser.