Nu på bio

Det senaste på biofronten!

BAFTA slår rekord – flest kvinnliga regissörer nominerade någonsin

BAFTA slår rekord – flest kvinnliga regissörer nominerade någonsin

Filmtopp
Mimi Dahlén | Nyhet
10 mars 2021
Filmtopp
Mimi Dahlén | Nyhet
10 mars 2021

Positiva trendbrott i galavärlden.

Årets upplaga av BAFTA-galan bryter mot ett decennium av enbart manliga nomineringar i kategorin för bästa regi, och det med råge.

BAFTA slår rekord – flest kvinnliga regissörer nominerade någonsin
Sarah Gavrons Rocks är nominerad för bästa regi. Foto: Folkets Bio

BAFTA utlovar mångfald och vidare arbete mot jämställdhet på årets prisutdelning. Fyra av de sex nomineringarna till bästa regi hålls av kvinnor, vilket är flest i galans historia. 

The British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) har i sina prisutdelningar en lång historia av brist på nominerade kvinnor. I den prestigefyllda kategorin för bästa regi har ingen kvinna nominerats sedan Kathryn Bigelow med Zero Dark Thirty (2012) och hon förblir den enda kvinnan som har vunnit i kategorin med The Hurt Locker (2009).

Mönstret bryts i år med inte mindre än fyra kvinnor nominerade i kategorin för bästa regi. Bland de nominerade ser vi Shannon Murphy (Babyteeth), Chloe Zhao (Nomadland), Jasmine Zbanic (Quo Vadis, Aida?) och Sarah Gavron (Rocks) stå sida vid sida med Thomas Vinterberg (Another Round) och Lee Isaac Chung (Minari). 

Förutom den övervägande kvinnliga representationen i bästa regi presenterar galan även bredare mångfald i andra kategorier. Efter förra årets kontrovers med genomgående vita skådespelare i de fyra kategorierna för bästa skådespel finner vi i år imponerande mångfald.

The Hollywood Reporter konstaterar dessutom att 21 av galans totalt 24 deltagare nomineras första gången, vilket understryker BAFTAS mål att introducera nytt blod. Du kan se alla nomineringar här.

Vilka filmer kommer du se?

NÄSTA ARTIKEL