Avgrunden blir en svensk storslagen katastroffilm

Avgrunden blir en svensk storslagen katastroffilm

Filmtopp
09 september 2022 kl. 15:09

Tuva Novotny och Edvin Ryding i rollera

Nu påbörjas arbetet med Avgrunden, den första riktigt stora svenska katastroffilmen. Avgrunden utspelar sig i och omkring Kiruna och järnmalmsgruvan i Kiirunavaara.

I huvudrollen ser vi Tuva Novotny och för regin står actionveteranen Richard Holm (Johan Falk, Gåsmamman). I övriga roller syns bland andra Kardo Razazzi (Heder, Alex) och finske Peter Franzén (Vikings, The Gunman, Heart of a Lion) samt Felicia Truedsson (Young Royals), Tintin Poggats Sarri (Charter) och Edvin Ryding (Young Royals).

Dras ner i avgrunden

Att något ska hända i Kiruna är det ingen tvekan om, frågan är bara när. Avgrunden är berättelsen om en familj som ställs inför det otänkbara när katastrofen alla fruktade plötsligt är ett faktum. I händelsernas centrum står Frigga (Tuva Novotny) som vid sidan om det riskfyllda arbetet som säkerhetschef i Kiirunavaaragruvan försöker balansera familjen, den nya kärleken Dabir (Kardo Razazzi) och ett ex som inte vill släppa taget (Peter Franzén). Men när marken plötsligt börjar skaka under deras fötter spelar livspusslet ingen roll och kampen för att inte dras ner i avgrunden börjar.

– Jag har regisserat en hel del action under min karriär och att nu få ta det ett steg till med en riktigt storskalig katastroffilm känns fantastiskt. Men ingen action engagerar om det inte finns karaktärer att identifiera sig med. Därför har det varit extra kul att jobba fram filmens familj tillsammans med skådespelarna under repetitionerna. Sedan har ju filmens katastroftema ett stort mått av sanning i sig. Man flyttar ju en hel stad för att marken spricker runt omkring den på grund av gruvan. Som historieberättare behöver man ju bara ett ”tänk om…”, säger Richard Holm, filmens regissör.

Avgrunden
Avgrunden med skådespelerskan Tuva Nuvotny och regissören Richard Holm. Foto: SF Studios.

Spelas in i Kiruna

Avgrunden spelas in dels på plats i Kiruna, dels i Tammerfors i norra Finland där många av interiörscenerna i gruvan spelats in. Denna vecka avslutades inspelningarna i Kiruna och produktionen flyttar nu till en studio i Las Palmas efterföljt av ett omfattande VFX arbete.

– Kiruna är den viktigaste platsen för historien vi vill berätta. Därför har det också varit viktigt för oss att kunna spela in på plats. Men för att kunna genomföra filmen och maximera både berättandet och kvalitén filmar vi i ytterligare tre europeiska länder. Det är också fantastiskt att SF Studios och alla andra finansiärer vågar satsa på en genrefilm vilket vi historiskt sett väldigt lite av i Sverige, säger Joakim Hansson, filmens producent.

Premiärdatum redan spikat

SF Studios producerar och distribuerar filmen i Norden och resten av världen. Efter att de senaste åren ha producerat flera storfilmer såsom Utvandrarna, Drottning Margareta, Pakten och kommande filmerna Ett sista race och A Man Called Otto ger sig nu filmbolaget på sin första katastroffilm.

Avgrunden har biopremiär i Sverige 15 september 2023.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL