Årets vinnare på Tempo Dokumentärfestival!

Årets vinnare på Tempo Dokumentärfestival 2023

Filmtopp
12 mars 2023 kl. 09:03
ANNONS
ANNONS

Här är dokumentärerna som prisades

I går var det prisutdelning på Tempo Dokumentärfestival 2023, totalt utsågs åtta vinnare. Filmerna kommer under dagen vara tillgängliga för streaming.

Vinnarna på den 24:e upplagan av Tempo Dokumentärfestivals har utsetts. Under lördagskvällen delades priserna ut i festivalens sju tävlingskategorier vid en ceremoni på Teater Tre i Stockholm. Under kvällen tillkännagavs också vem som fick Anna-priset som delades ut av WIFT.

Tempo Documentary Award

En av Sveriges största dokumentärfilmstävlingar. Priset på 75 000 kr går till filmens regissör, som också får en check från Dagsljus50 000 kr.

Vinnare: How to Save a Dead Friend av Marusya Syroechkovskaya

Stefan Jarl International Documentary Award

Stefan Jarl International Documentary Award är priset för bästa internationella dokumentär. Prissumman är 3 000 euro. Tävlingen arrangeras med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Vinnare: Anhell69 av Theo Montoya
Hedersomnämnande: Manifesto av Angie Vinchito

Tempo Short Award

Tävlingen för bästa dokumentär i kort format. Priset på 25 000 kr går till filmens regissör; som också får en check från Dagsljus10 000 kr. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet.

Vinnare: Gösta Petter-land av Christer Wahlberg och Sebastian Rudolph Jensen
Hedersomnämnande: Leila av Fariba Haidari

New Doc

New Doc är tävlingen för oetablerade svenska dokumentärfilmsregissörer och priset på 50 000 kr är till ett kommande filmprojekt.

Vinnare: Om sorg av Emelie Löfgren

Tempo Sound Award

Priset delas ut till den kortfilm, bland tävlingsfilmerna i Tempo Short Award, som har den mest genomtänkta och kreativa ljudbilden. Priset består av 60 000 kr att användas i Momento Studio, motsvarande cirka två veckor i studion med ljuddesigner.

Vinnare: I Think of Silences When I Think of You av Jonelle Twum

Short Dox Radio

I Short Dox Radio tävlar tio radiodokumentärer på max tre minuter om 5 000 kr. Det vinnande bidraget får dessutom delta i tävlingen ShortDox Nordic. Priset är ett samarbete med produktionsbolaget Munck, som erbjuder studiotid och producent för att förverkliga vinnarens nästa ljuddokumentär. Priset instiftades av Bengt Bok, professor i radioproduktion vid SKH.

Vinnare: Hej jag har lite bråttom av Rasmus Malm
Hedersomnämnande: Hjärtat av Teresa Kristoffersson

Tempo Pitch

Tempo Pitch är tävlingen för nya dokumentärfilmsidéer. Vinnande projekt tilldelas 90 000 kr i utvecklingsmedel. Tävlingen arrangeras i samarbete Film Stockholm, SVT Dokumentär och Svenska Filminstitutet.

Vinnare: Smugglaren av Sylvelin Måkestad

ANNA-priset

Under kvällen delades även ANNA-priset ut. Det är uppkallat efter en av Sveriges första kvinnliga regissörer, Anna Hofman-Uddgren och delas ut av WIFT Sverige (Women in Film and Television). Priset, som delades ut första gången 2014,  är instiftat av WIFT, UN Women Sverige och Svenska Filminstitutet. ANNA-priset delas ut till en person som med rörliga bilder gestaltar FN:s Kvinnokonvention på ett starkt och konstnärligt sätt. I priset ingår även ett stipendium, i år 100 000 kronor.

Vinnare: Lykke Post-Partum av Alexe Landgren och Karen Helen Haugaard
Hedersomnämnande: Phantom Pain of Rojava av Maryam Ebrahim

På söndag 12 mars, mellan klockan 10.00 och 23.59 kommer alla de vinnande filmerna återigen finnas tillgängliga att se digitalt via Draken Film.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL