Årets vinnare på Göteborg Film Festival

Årets vinnare på Göteborg Film Festival

Uppdaterad 01 juli 2021 kl. 15:07 | Publicerad 09 februari 2016 kl. 17:02

Land of Mine årets vinnare av Best Nordic Film

land of mine

Land of Mine, regisserad av den danska regissören Martin Zandvliet, vann på lördagskvällen Dragon Award Best Nordic Film. Prissumman på en miljon kronor gör det till ett av världens största filmpris.

Land of Mine handlar om hur en grupp tyska pojksoldater tvingas arbeta av en av nazisternas många krigsskulder. Deras uppgift är att gräva upp 45 000 minor längs en dansk strandkant. Pojkarna svarar till en tyskhatande dansk sergeant som systematiskt utsätter dem för den ena mer nedbrytande tortyren efter den andra.

Juryns motivering: Utmärkelsen går till en film som skildrar de tragiska cyklerna i krig, när vinnarna antar samma brutala tillvägagångssätt som förlorarna. En stark, förväntansfull och vacker film, som skildrar utnyttjandet av barn som tvingats in i kriget, och som avslöjar nya fakta om efterkrigstidens Danmark. 

Dragon Award Best Nordic Documentary

 

don juan

 

Årets Dragon Award för bästa dokumentär tilldelades Jerzy Sladkowski för hans film Don Juan.

En film om 22-åriga Oleg som bor med sin mamma Marina i Nizjnij Novgorod. Marina är tydlig med att Oleg inte lever upp till hennes förväntningar om hur en riktig man ska vara utan tycker han är en autistisk dagdrivare. I syfte att ge honom ett bättre liv och samtidigt göra honom mer ”normal” anmäler hon honom till en rad olika behandlingar, den ena mer okonventionell och överraskande än den andra.

The Ingmar Bergman International Debut Award

Lost-and-Beautiful

Årets Ingmar Bergman-pris till bästa debut tilldelades Lost and Beautiful av Pietro Marcello.

Fåraherden Tommaso har bestämt sig för att ta hand om ett förfallet palats i Kampanien i södra Italien. När Tommaso dör kallas Commedia dell’arte-figuren Pulcinella till platsen för att uppfylla hans sista önskan – att rädda tjurkalven Sarchiapone. Tillsammans ger de sig ut på en resa genom ett svindlande vackert Italien, men också ett Italien plågat av korruption och ignorans.

Sven Nykvist Cinematography Award

The Model

 

Sven Nykvist-priset, som delas ut till en filmfotograf, tilldelas i år Petrus Sjövik för The Model.

Motiveringen lyder: Årets Sven Nykvist-pris går till en film som radikalt förändrar rollerna för modell och fotograf. I stället för att använda sig av den franska modescenens formspråk skildrar kameran vardagen. Drömmen är att bli Chanels ansikte utåt – och det kraftfulla och analytiska bildspråket speglar en stark vilja att lyckas som modell. Årets vinnare av Sven Nykvist Cinematography Award är Petrus Sjövik för The Model.

Publikens val: Långfilm

Den andra mamman av Anna Muylaert tilldelades Publikens pris för bästa långfilm. Under festivalveckan röstade publiken fram sin favorit ur programmet.

Publikens val: Bästa nordiska film

norway

Welcome to Norway! av Rune Denstad Langlo tilldelas Publikens pris för bästa nordiska film.

Welcome to Norway! var en av de nominerade bidragen till Dragon Award Best Nordic Film och tilldelas publikens pris för den nordiska tävlan.

Övrig priser

Nordic Honorary Dragon Award gick i år till Susanne Bier som tog emot sitt pris vid en Master Class 30 januari. Honorary Dragon Award tilldelades Tom Hooper som tog emot utmärkelsen på Stora Teatern 3 februari.

Årets Startsladden-vinnare blev Maximilien Van Aertryck och Axel Danielson för filmen Hopptornet. Publikens pris för bästa kortfilm gick till Joanna Rytel för hennes film Moms on Fire. Kortfilmspriserna delades ut vid Startsladdengalan 31 januari.

Svenska kyrkans Angelospris på 50 000 kronor gick till Flickan som räddade mitt liv i regi av Hogir Horiri och delades ut den 2 februari.

Göteborgs Stora Filmpris på 50 000 kronor delades ut till Min Lilla Syster. Regissören Sanna Lenken tog emot priset vid festivalens invigning 29 januari.

Mai Zetterling-stipendiet på 200 000 kr gick till Linda Västrik och delades även det ut vid festivalens invigningscermoni.

Det nyinstiftade Bonnie-stipendiet delades ut till regissören Mikael Bundsen vid en ceremoni på lördagseftermiddagen

Bonnie-stipendiet på 20 000 kronor är grundat av regissören Andreas Öhman och Göteborg Film Festival. Stipendiet tilldelas en ung filmarbetare som medverkar i årets kortfilmsprogram. Stipendiaten ska ha uppvisat särskilt stort engagemang, kämpaglöd och vilja att fortsätta göra film till varje pris.

NÄSTA ARTIKEL