Ett sista race-skådisarna hoppas på succé med Hammarskjöld: ”Gå på bio”

Årets första biotopp – så gick det för “Hammarrace“

Eric Diedrichs
01 januari 2024 kl. 14:01

Hammarskjöld ställdes mot Ett sista race

Förra veckan var det premiär för de svenska storsatsningarna "Hammarskjöld" och "Ett sista race". Nu är årets första biotopp här, där vinnaren i "Hammarrace" avslöjas.

Traditionsenligt blev juldagen en av årets stora biodagar, denna gången med en ökning med 7 procent jämfört med 2022. Dagen markerade premiären för två svenska satsningar – Hammarskjöld om FN:s omtalade generalsekreterare Dag Hammarskjöld (spelad av Mikael Persbrandt) och racingkomedin Ett sista race, som har beskrivits som Göta Kanal på land.

Medan Hammarskjöld lyckades knipa sju Guldbaggenomineringar och såg till att Persbrandt slog ett historiskt rekord, är Ett sista race nominerad i en kategori – Johan Ulveson för Bästa manliga biroll. Men när det kommer till kritikerna så har de varit betydligt mer skoningslösa mot den sistnämnda filmen. Enligt Kritiker.se har Hammarskjöld ett snittbetyg på 3,1 av 5 medan Ett sista race har 2,2 av 5. Här på Filmtopp fick båda filmerna 3 av 5.

Årets första biotopp – så gick det för “Hammarrace“

Nu är årets första biotopp uppdaterat och filmen som kör hela vägen upp till toppen är Ett sista race, som därmed passerar storfilmen Wonka. Hammarskjöld får istället nöja sig med en tredjeplats. Några andra nya titlar återfinns inte på topp 10.

Så ser biotoppen ut – förra veckans placering skrivs ut i parentes

  1. Ett sista race (NY)
  2. Wonka (1)
  3. Hammarskjöld (NY)
  4. Bamse och världens minsta äventyr (2)
  5. Änder! (4)
  6. Aquaman and the Lost kingdom (3)
  7. Knyckertz & snutjakten (7)
  8. Önskan (6)
  9. The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes (5)
  10. Napoleon (8)

Filmtopp håller dig uppdaterad om vad som sker på biofronten.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL