Amerikansk tv-legendar har gått bort – 101 år gammal

Amerikansk tv-legendar har gått bort – 101 år gammal

Emil Oscar Rasmussen
07 december 2023 kl. 09:12

Tv-komedimästaren Norman Lear har dött

Norman Lear, mannen bakom en stor mängd av de största sitcom-serierna från 1970-talet, har gått bort, hela 101 år gammal. På sin meritlista hade han serier som "Under samma tak", "Sanford and Son" och "Maude".

Norman Lear har avlidit, 101 år gammal. Manusförfattaren och producenten som ligger bakom flera av tv-historiens största framgångar inom sitcom-genren – inte minst på 1970- och 80-talet – gick bort under tisdagen. Profilens publicist bekräftar för Variety att han dött av naturliga orsaker i sitt hem.

Norman Lear död – tv-legendaren blev 101 år gammal

Få namn inom amerikansk tv-historia väger lika tungt inom komedigenren som Norman Lear. Ikonen inom branschen sägs ha revolutionerat scenen för hur amerikanska komediserier kunde se ut. Lear debuterade som manusförfattare redan på 50-talet och Oscarsnominerades för manuset till Skilsmässa på amerikanska (1967), men det var under 70-talet han skulle komma att skriva in sig i historieböckerna på allvar.

Bleka dödens minut (1987)
Norman Lear producerade "Bleka dödens minut" (1987). Foto: Sandrew Film.

Under 70-talet låg Lear inte bara bakom en eller två av de mest framgångsrika komediserierna, utan omkring ett dussin stycken. Flera av dem rullade i hundratals avsnitt och pågick långt in på 80-talet. Bland de mer anmärkningsvärda titlarna på meritlistan hittar vi Under samma tak (1971) Sanford and Son (1972), Mary Hartman, Mary Hartman (1976), Maude (1972), Good Times (1974), One Day at a Time (1975) och The Jeffersons (1975).

Norman Lear var aktiv fram till sin död. Han skrev visserligen för serier som Chappelle's Show (2003) under 2000-talet, men under de sista årtiondena av sitt liv fokuserade han mer på arbetet som producent. På ikonens producent-CV återfinns bland annat klassiker som Bleka dödens minut ("The Princess Bride" på engelska) från 1987.

Familjens uttalande:

Tack för de rörande strömmarna av kärlek och stöd för att hylla vår underbara make, pappa och morfar. Norman levde ett liv präglat av kreativitet, orubblighet och empati. Han älskade vårt land och spenderade en livstid med att bidra till bevarandet av dess ursprungliga ideal av rättvisa och jämlikhet för alla. Att ha känt och älskat honom har varit den största av gåvor. Vi ber om er förståelse när vi privat sörjer för att hylla denna enastående människa.

Vila i frid, Norman Lear.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL