Snart kommer ny ABBA-dokumentär – om Agnetha Fältskogs skrämmande stalker

Snart kommer ny ABBA-dokumentär – om Agnetha Fältskogs skrämmande stalker

  • Amazon Prime
Filmtopp
Uppdaterad kl. 10:04 | Publicerad 24 april 2023 kl. 06:04

Gert van der Graaf berättar med egna ord

Den 19 maj är det premiär för "Take a Chance" på Amazon Prime Video. I dokumentären får vi historien om Gert van der Graaf, stalkern som var besatt av Agnetha Fältskog.

I dag meddelar Prime Video att deras första svenska dokumentär Take a Chance lanseras exklusivt på Prime Video den 19 maj. Dokumentären ger tittarna en unik, ofiltrerad inblick i historien om Gert van der Graaf, en av världens mest ökända stalkers. Vi får följa van der Graaf när hans barndomsförälskelse till ABBA-stjärnan, Agnetha Fältskog, förvandlas till en besatthet som kom att forma resten av hans liv. Tillsammans med experter, psykologer, vänner och hans egna ord utforskar filmen hur tvångsmässig fandom kan leda till kriminell handling. 

– Genom en inblick som man aldrig tidigare skådat ger filmen nya lager till en viktig och nästan osannolik historia, säger Andreas Hjertø, head of content på Prime Video i Norden.

Snart kommer ny ABBA-dokumentär – om Agnetha Fältskogs skrämmande stalker
Foto: Amazon Prime Video.

Med Take a Chance växer det lokala utbudet

I Take a Chance ser vi när van der Graaf upptäcker ABBA vid endast åtta års ålder. Upptäckten förvandlas snabbt till en besatthet av – och djup kärlek för – Fältskog, vilket motiverar van der Graaf att spara pengar, lära sig svenska och så småningom flytta till Sverige för att hitta henne. Allt detta medan hon är på toppen av sin karriär. Efter flera slumpmässiga möten händer det ofattbara när de två plötsligt knyter kontakt till varandra. För Fältskog skulle deras historia så småningom få ett abrupt slut – men för van der Graaf var det bara början. 

– Besatthet, fandom och stalkers kan kännas avlägset för många av oss, men för vissa är det verklighet. Enligt Brottsförebyggande rådet har hundratusentals svenska kvinnor blivit trakasserade eller förföljda av stalkers, och detta tycker vi är viktigt att uppmärksamma. Dokumentären ger publiken en mer djupgående inblick i en hårresande historia om stalking, säger regissören Maria Thulin.

Se trailern till "Take a Chance" här:

– Vårt lokala utbud växer och med Take a Chance adderar vi en dokumentär som täcker in flera genrer såsom kriminalitet, musik, mystik och idoldyrkan, säger Martin Backlund, managing director på Prime Video i Norden.

Så här säger Backlund om streamingtjänstens lokala satsning:

– Vi strävar efter att erbjuda våra nordiska kunder relevant innehåll, med lokalt berättande och filmskapande, och vi tror att denna historia kommer att intressera många.

Take a Chance är en 85 minuter lång dokumentär producerad av Kreativ Inc., A Rabbit Hole och Bunim Murray Productions, en division inom Banijay Americas. Banijay Rights sköter internationell distribution utanför Europa. Joel Karsberg (Surviving R. Kelly, The Prize of Silence) och John Mork (Rörelsen, Balkongfallet) är exekutiva producenter och Maria Thulin är regissör. 

Dokumentären är en del av Amazon Prime Videos nordiska satsning där vi på senare tid bland annat fått se Toppen, LOL: Skrattar bäst som skrattar sist, The Bridge, Ägd av Danny och Good Luck Guys.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL