Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Allente behöver rikta om 300 000 paraboler – drabbas du?

Allente behöver rikta om 300 000 paraboler – drabbas du?

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
07 juli 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
07 juli 2021

Tidigare Viasat-kunder i Norden behöver justera parabolerna.

Allente, den nordiska tv-distributören som uppstod efter sammanslagningen av Canal Digital och Viasat Consumer, kommer att behöva justera positionen på 300 000 paraboler i Norge, Sverige, Danmark och Finland.

Jonas Gustafsson är ansvarig för projektet.
Jonas Gustafsson, CEO på Allente, överser projekt Dish Turn. Pressbild: Allente.

Allente är en av de främsta tv-distributörerna i Norden. Bolaget bildades när de två tidigare jättarna, Canal Digital och Viasat Consumer, slogs samman. Allente ägs av Telenor Group och NENT Group. Som direkt konsekvens av sammanslagningen kommer Allente nu att behöva rikta om 300 000 paraboler som tidigare tillhörde Viasat-kunder.

Anledningen till att Allente kommer att behöva justera parabolerna beror på att signalen i fortsättningen kommer att hämtas endast från Telenors Thor-satellit, som Canal Digital använt sig av. Det är alltså Allentes tidigare Viasat-kunder som drabbas av ändringen. Detta rapporterar Diggi.no.

Positionen för Thor-satelliten är 1 grad väst, medan Sirius-satelliten, som Viasat-kunderna fått sin signal ifrån, har en position som är 5 grader öst.

LÄS MER: Serietips på Filmtopp

Då sker korrigeringen.

Allente kommer att sända från båda satelliterna resten av året, men därefter kommer de att gå över på Thor-satelliten helt och hållet. Företaget kommer själva att bege sig ut till de 300 000 kunderna för att justera parabolerna 6 grader.

Det enorma projektet går under namnet "Projekt Dish Turn" och enligt Allente själva kommer de rent tekniska aspekterna av korrigeringen att ta omkring 30-45 minuter, men hela kundbesöket kan komma att ta längre tid än så.

Totalt sett har Allente över 1,1 miljoner kunder i Norden och har huvudkontor i både Stockholm och Oslo.

LÄS MER: Bästa filmerna på Paramount+

NÄSTA ARTIKEL