Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Aboriginske skådespelaren David Gulpilil är död

Aboriginske skådespelaren David Gulpilil är död

Carl-Christian Frunck | Nyhet
30 november 2021
Carl-Christian Frunck | Nyhet
30 november 2021

Gulpilil var Australiens kände aboriginske skådespelare

Den aboriginske skådespelaren från Australien, David Dalaithngu – kanske mer känd som David Gulpilil – har avlidit. Han var Australiens mest välkände aboriginske skådespelare och en av de kändaste urinvånarna i landet.

I slutet av 1960-talet upptäcktes David Gulpilil Ridjimiraril Dalaithngu av den brittiske regissören Nicolas Roeg. Roeg gav honom en av huvudrollerna i filmen Walkabout - Mannaprovet från 1971, vilket blev startskottet på en över 50 år lång skådespelarkarriär.

Gulpilils medverkan i filmen blev mycket uppmärksammad i Australien, där man bara fyra år tidigare hade börjat inkludera urinvånare i landets officiella folkräkning, skriver Dagens Nyheter. De menar också att det fanns en baksida till den nyvunna framgången, då filmen introducerade alkoholen i Gulpilils liv. Det, i kombination med att hans liv, som för så många urinvånare, därefter kantades av rasism, fängelsedomar och ett samhälle som negligerade den aboriginska kulturen ledde till att filmkarriärer nästan tog slut redan på 70-talet.

Gulpilil tillhör det aboriginska Yolngu-folket och han föddes i en liten by i Arnhem Land, som ligger i norra Australien.

– Jag är en dansare och konstnär, som många av mitt folk. Jag är skådespelare också, ni kanske har sett mig i Stormpojken eller Crocodile Dundee eller den där filmen Australia. Jag har vunnit priser, jag har rest jorden runt, jag har hängt med Jimi Hendrix och Bob Marley och har fått medalj av drottningen av England. Inte dåligt av en svarting va? Jag har suttit i fängelse också, mer än en gång, säger Gulpilil själv i Another Country (2015).

David Gulpilil har även spelat roller i filmer som Rätta virket (1983), Cargo (2017) och i hyllade tv-serier som The Leftovers (2017).

Sedan flera år tillbaka led David Dalaithngu av lungcancer och tillbringade sina sista år på ett vårdhem. Han blev 68 år gammal.

NÄSTA ARTIKEL