Lupin säsong 3 – Detta vet vi

7 filmer som bevisar att Omar Sy är en underskattad skådespelare

Filmtopp
25 januari 2023 kl. 18:01

Gör dig bekant med den franska stjärnan

Skådespelaren Omar Sy är en av Frankrikes största och blev internationellt igenkänd efter sin film “En oväntad vänskap” (2011). Men trots att han är populär har han inte fått något vidare erkännande för sin talang. Vad kan passa bättre denna mörka senvinter än en skådis med charm, humor och spänning?

En oväntad vänskap
Foto: Scanbox Entertainment

En oväntad vänskap (2011)

Genre: Drama, Komedi

Regisserad av Olivier Nakache & Éric Toledano med huvudrollsinnehavarna François Cluzet och Omar Sy. Filmen kom ut 2011 och skapade stora rubriker och känslor då den även var baserad på en sann historia. Dris (Omar Sy) är desperat och letar jobb, Phillipe (François Cluzet) är en förmögen pensionär med funktionsnedsättning som behöver en assistent. Deras relation är till en början svår då de är varandras motsatser. Men är olika alltid dåligt? Nej, det dröjer inte länge tills en oväntad vänskap börjar blomstra. Detta är en av Omar Sys absolut bästa filmer om inte den bästa och är därmed först ut på listan. Ett måste.

Här kan du streama: En oväntad vänskap

The Takedown
Foto: Netflix

The Takedown (2022)

Genre: Action, Komedi

En fransk actionkomedi regisserad av Louis Leterrier som har flera stora filmer i bagaget, däribland de två första Transporter-filmerna, The Incredible Hulk och Clash of the Titans, samt tre avsnitt av Lupin. Filmen släpptes på Netflix i maj 2022 och är en fortsättning på On the Other Side of the Tracks. Filmen handlar om två poliser som är helt olika varandra och som börjar jobba ihop på ett stort, oväntat fall. Perfekt för dig som är sugen på både skratt och action!

Här kan du streama: The Takedown

Samba
Foto: SF Studios

Samba (2014)

Genre: Drama, Komedi

Samba är en fransk dramakomedi regisserad av Érik Toedano och Oliver Nakache, som även gjorde En oväntad vänskap. Omar spelar här en illegal immigrant och Charlotte Gainsbourg spelar hans handläggare, som genom filmen försöker hjälpa honom att stanna i Paris. En intressant och fin historia, perfekt för dig som är sugen på en film med ett större sammanhang knutet till hur folk har det varje dag.

Här kan du streama: Samba

Night Shift
Caption

Night Shift (2020)

Genre: Drama

Hade sin premiär i Berlin på filmfestivalen 2020. Regissören, Anne Fontaine, är känd för bl.a. Angus Dei och Coco - livet före Chanel. Night Shift handlar om tre poliser som eskorterar en illegal immigrant till Charles de Gaulle flygplats. De får under resan reda på en sanning och tvingas därpå göra ett svårt val. Det är fängslande och nervkittlande. Helt enkelt en bra actionfilm.

Här kan du streama: The Night Shift

Two Is Family
Foto: Mars Films

I morgon börjar allt (2016)

Genre: Drama, Komedi

I morgon börjar allt är regisserad av Hugo Gélin och släpptes på marknaden i december 2016. Omar Sy njuter av sitt härliga liv på den franska Rivieran tills han en dag får reda på något hans one night stand säger, att han är pappa. Vad händer efter? Detta är en klassisk Omar Sy-film, drama blandat med skratt, en klockren film för fredagskvällen.

Här kan du streama: I morgon börjar allt

The Wolf's Call (2019)
Foto: Pathé

Vargens sång (2019)

Genre: Action, Thriller

Vargens sång är en spännande och underfundig film som utspelar sig i ett Frankrike i politiskt blåsväder. Det är en ubåtsfilm som visar hur den franska ubåtsflottan går till väga under krigssituationer och hur viktig akustisk krigföring är. Den är regisserad av Abel Lanzac och släpptes 2019. Tycker du om psykologiska och nervkittlande filmer, då är detta något för dig.

Här kan du streama: Vargens sång

Father and Son
Foto: NjutaFilms

Father & Soldier (2023)

Genre: Drama, Krig

Sista tipset är Father & Soldier och det är en film att se fram emot. Mathieu Vadepied står för regin till detta krigsdrama om en far som mot sin vilja går med i krig efter att hans son har blivit rekryterad. De båda kämpar sida vid sida tillsammans på fronten i den franska kolonin i Senegal. Även denna titel låter som en klassisk Omar Sy-film, kärlek, krut, överlevnad, vad kan gå fel? 

Biopremiär: 19 maj 2023

Daniel Paprocki

NÄSTA ARTIKEL