5 serier för dig som gillar Shetland – Filmtopp tipsar

5 serier för dig som gillar Shetland – Filmtopp tipsar

26 februari 2024 kl. 20:02

Fler serier för dig som inte kan få nog av krim och mysterium

Serien "Shetland", som utspelar sig på den avlägsna skottska ögruppen Shetlandsöarna, har inför säsong åtta fått en ny huvudkaraktär. För dig som vill ha ännu fler brittiska kriminaldraman att sätta tänderna i har Filmtopp tagit fram 5 filmtips som liknar "Shetland".

"Shetland" är ett brittiskt kriminaldrama som fått stort genomslag tack vare sina vackra miljöer och fängslande brottsutredningar. Serien är baserad på Ann Cleeves prisbelönta böcker och i nya säsong åtta, som du kan se var du kan streama här, får serien en ny kommissarie i huvudrollen – Ruth Calder från London Metropolitan Police. Hon har växt upp på Shetland och återvänder nu dit i hopp om att finna ett mordvittne. 

För dig som är på jakt efter något annat i samma stil som serien kommer här fem andra serier i samma stil som Shetland.

Filmtopp tipsar: 5 serier för dig som gillar Shetland

Foto: ITV Studios.

Ett fall för Vera (2011-)

Det självklara valet för någon som gillar Shetland är ännu en brittisk kriminalserie skriven av samma författare. I Ett fall för Vera följer vi den "charmiga men sarkastiska" kommissarie Vera Stanhope, när hon löser brott i Northumberland i nordöstra England

Här kan du streama: Ett fall för Vera

Foto: ITV Studios.

Saknad, aldrig glömd (2015-)

Saknad, aldrig glömd följer vi två mordutredare, Cassie Stuart och Sunny Khan, som utreder kalla fall genom bortglömda detaljer och ledtrådar från det förflutna. I sitt arbete med att lösa historiska mysterium stöter de på underliga samband som förklarar historiska mordgåtor. Även denna serie utspelar sig i Storbritannien, närmare bestämt i London. 

Här kan du streama: Saknad, aldrig glömd

Foto: Kudos Film and Television.

Broadchurch (2013-2017)

Liksom Shetland är Broadchurch en brittisk kriminalserie som fokuserar på detektivarbete i små samhällen. Denna serie handlar om ett mord på en ung pojke som sker i den idylliska kuststaden Broadchurch. Vi får följa detektiverna Ellie Miller och Alec Hardy som inte bara behöver lösa mysteriet kring mordet, utan också hantera dem andra konsekvenser av fallet som träffat hela det lilla samhället.

Här kan du streama: Broadchurch

Foto: ITV Studios.

Scott & Bailey (2011-2016)

Scott & Bailey handlar om de två kvinnliga detektiverna Janet Scott och Rachel Bailey, som löser mord i Manchester, England. Precis som i den senaste säsongen av Shetland spelar kvinnor huvudrollerna och utöver brottsutredningarna skildras även de komplexa relationerna mellan detektiverna, deras kollegor och familj.

Här kan du streama: Scott & Bailey

Foto: Svensk Filmindustri.

Wallander (2005–2013)

Denna svenska serie är baserad på Henning Mankells böcker om kommissarie Kurt Wallander som löser brott i Ystad. Precis som Shetland gör så bjuder denna serie på dramatiska fall i en annars lugn och stillsam miljö. Wallander serie som definitivt är sevärd om du gillar den brittiska kriminaldrama-genren men vill se något svenskt som omväxling.

Här kan du streama: Wallander

Filmtopp håller dig uppdaterad varje dag med fler listor och tips inom film och serier.

 

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL