5 filmer och serier med låtar av Pugh Rogerdeldt

5 filmer och serier förgyllda av Pugh Rogefeldts musik

Filmtopp
01 maj 2023 kl. 15:48

Vi minns den bortgångne progglegenden

I dag nås vi av nyheten om att den legendariska artisten Pugh Rogefeldt har gått bort. Här listar vi fem filmer och serier som lyfts av hans musik.

Den legendariske proggartisten Pugh Rogefeldt har nu lämnat jordelivet, 76 år gammal, och efter sig lämnar han en stor katalog med lika hyllad som inflytelserik musik. Rogefeldt slog igenom på 60-talet med sin sin blandning av blues, psykedelia och svensk folkmusik, och han blev snabbt känd för sina låtar med politiska budskap. Här listar vi fem gånger som hans musik varit med i filmer och serier för att lyfta dem.

5 filmer och serier förgyllda av Pugh Rogefeldts musik
Foto: Nordisk Film.

Himlen är oskyldigt blå (2010)

Först ut på listan är Hannes Holms uppskattade coming of age-rulle Himlen är oskyldigt blå med Bill Skarsgård och Peter Dalle. Handlingen som utspelar sig 1975 följer som flyr betongen i stan för ett sommarjobb på Sandhamns exklusiva seglarrestaurang i skärgården. Där blir han omhändertagen av restaurangchefen Gösta, en playboy i centrum av den svenska societeten och möter samtidigt den stora kärleken. I filmen kan vi höra den rockiga Pugh-dängan Hog Farm, som öppningsspåret på hans album Bolla och rulla från 1974. Den visar sig vara den av hans låtar med flest framträdanden inom film och TV.

Här streamar du Himlen är oskyldigt blå

5 filmer och serier förgyllda av Pugh Rogefeldts musik
Foto: SVT.

Cleo (2002-2003)

Den stjärntäta komediserien Cleo rullade på SVT1 mellan åren 2002–2003 I centrum står Cleopatra "Cleo" Andersson (Suzanne Reuter) som är säljare på JTM. Bland hennes arbetskamrater märks stjärnsäljaren Åke (Johan Rheborg), bästa vännen Kajsa (Magdalena Johannesson), unga och egocentriska Jessica (Rakel Wärmländer), receptionisten Frank (Gustaf Hammarsten) och chefen Claes (Loa Falkman). Det duggar inte bara tätt med kändisar i serien, utan också Pugh-låtar. Hällregn, Sommarflicka, Nattmara, Små lätta moln, Jag har en guldgruva och Här kommer natten är alla med.

Här streamar du Cleo

5 filmer och serier förgyllda av Pugh Rogefeldts musik
Foto: Sandrew Metronome.

Sprickorna i muren (2003)

I denna film av Jimmy Karlsson med skådespelare som Sverrir Gudnason och Magnus Krepper på rollistan utspelas i ett bruksamhälle i Bergslagen vårvintern 1981, och ger oss en berättelse om vänskap och kärlek, samt om ensamhet och solidaritet. Sprickorna i muren lyfts upp av följande tre Pugh Rogefeldt-låtar: Hog Farm, Jag har en guldgruva och Jag är en liten pojk.

Här streamar du Sprickorna i muren

5 filmer och serier förgyllda av Pugh Rogefeldts musik
Foto: Sonet Film.

Grabben i graven bredvid (2002)

Kjell Sundvalls femfaldigt guldbaggenominerade romantiska dramakomedi som blivit en klassiker berättar kärlekshistorien om det omaka paret Benny och Desiré, spelade av Elisabet Carlsson och Michael Nyqvist. Hon vill träffa intressanta människor, dricka en latte och läsa morgontidningen. Han vill gå upp tidigt och mjölka korna… men visst är de kära? Även i den här filmen hör vi Hog Farm, vilket gör den till Pugh Rogerfeldt-låten som dykt upp i flest filmer och serier.

Här streamar du Grabben i graven bredvid

5 filmer och serier förgyllda av Pugh Rogerdeldts musik
Foto: Sonet Film.

Tillsammans (2000)

Listan avrundas med Pugh Rogefeldts avtryck på Lukas Moodysons unisont hyllade dramakomedi Tillsammans. Filmen utspelar även den sig år 1975, och följer Elisabeth som tröttnar på sin man Rolf och packar sina väskor, tar ungarna med sig och sticker till sin bror Göran. Året är 1975. Så vad är grejen med Göran? Han bor i ett vänsterkollektiv bestående av unga vuxna. Pugh-låten som förgyller Tillsammans är ingen mindre än Här kommer natten som är en av artistens mest berömda låtar, samt det andra spåret på grammisbelönade debutplattan Ja dä ä dä.

Här streamar du Tillsammans

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL