5 dåliga skräckfilmer som faktiskt är bra

5 dåliga skräckfilmer som faktiskt är bra

Sofie Landgren
06 maj 2023 kl. 18:05

Guldkornen med dåligt rykte

Filmgenren skräck är en riktig vattendelare. Antingen tillhör du skaran människor som inte tål skräckfilmer, eller så tillhör du den som faktiskt älskar dem! Här har vi på Filmtopp gjort en sammanställning på skräckfilmerna som har ett oförtjänt dåligt rykte och är sevärda.

Skräckfilme House of wax
Foto: Warner Bros. Pictures.

House of Wax (2005)

Vi är många skräckfilms-fantaster som minns när slasher-filmen House of Wax blev en riktig snackis 2005. Filmens dåliga rykte spreds som en löpeld innan den ens hade nått ut till biograferna tack vare att folk hade fått nys om att 00-talets kanske mest omtalade ikon Paris Hilton skulle medverka i en biroll. Hennes medverkan gjorde att folk automatiskt tänkte att det här är en riktig flopp, men ack så fel de hade! 

Filmen handlar om sex vänner som är på väg till en fotbollsmatch. De bestämmer sig för att slå läger för natten och fortsätta köra nästa dag. Nästa dag upptäcker vännerna att de har problem med bilen och två av dem väljer att lifta till närmsta by, Ambrose, där det finns ett mycket udda vax-museum. Förutom känslan av att det är något som inte riktigt står rätt till i den här lilla staden, visar sig även vaxfigurerna på museet vara lite för realistiskt välgjorda... Vännerna måste snart kämpa för att överleva och undvika att bli museets nästa utställning.

Här kan du se vart du kan streama House of Wax.

Skräckfilmen ghost ship
Foto: Warner Bros. 

Ghost Ship (2002)

Näst på tur har vi filmen som många har missat, och andra har sågat… men som enligt mig är en riktig mys-skräckis, nämligen den mystiska filmen Ghost Ship från 2002.

Vem som helst som har turen att finna ett övergivet skepp på internationellt vatten, kan begära rättigheten till det och forsla in det till närmsta hamn. Eller, som i det här fallet med ett team av räddningsmanskap, har oturen att göra upptäckten.

Besättningen ombord på ett räddningsfartyg, som befinner sig långt ute på Barents hav, gör en fasansfull upptäckt, nämligen resterna av en stor passagerarbåt, som förliste för mer än 40 år sedan. När räddningspersonalen väl lyckas ta sig ombord på fartyget, konfronteras man med dess kusliga förflutna och tvingas kämpa för sina liv.

Här kan du se vart Ghost Ship finns att streama.

Skräckfilmen The Ruins
Foto: Paramount Home Entertainment Sweden AB.

The Ruins (2008)

The Ruins är en simpel men ändå kreativt uppbyggd skräckfilm som är baserad på Scott Smiths storsäljande bok med samma titel.. Även den har fått ett sämre rykte än vad den förtjänar.

Fyra amerikanska vänner, på semester i Cancún, Mexiko, möter en annan turist vars bror är försvunnen. De fyra bestämmer sig för att hjälpa honom i sökandet men upptäcker snart att de gett sig ut på djupt vatten. 

Här kan du se vart The Ruins går att streama.

The Collector
Foto: Paramount Pictures.

The Collector (2009)

Näst sist på listan har vi The Collector med sin klassiska handling om en tjuv som bryter sig in i helt fel hus...

I ett desperat försök att betala en skuld hans fru dragit på sig från en lokal lånehaj, bestämmer sig Arkin för att råna sin rike arbetsgivares landställe som just nu står tomt. Men, ett snabbt inbrott förvandlas till en veritabel mardröm då det visar sig att det finns ytterligare en inkräktare i huset. En maskerad man håller den hus-ägande familjen inlåsta i källaren och i hans plan ingår definitivt inte att skona familjen. När tiden börjar rinna ut blir Arkin en motvillig hjälte i en labyrint av dödlig uppfinningsrikedom, så han försöker rädda familjen han kom för att råna...

Här kan du se vart The Collector finns att streama.

Skräckfilmen Hostel
Foto: Sony Pictures.

Hostel (2005)

Sist men inte minst har vi den legendariska slasher-filmen Hostel från 2005. I en sann amerikansk slasher-anda har filmen fått kritik över att den känns "B" och överdrivet löjlig, men den gjorde att slasher-skräcken vaknade till liv vilket ledde till att det släpptes ytterligare två uppföljare till Hostel.

Två äventyrslystna, unga amerikanska collegestudenter backpackar genom Europa för att samla på sig lite spännande erfarenheter att ta med sig hem. De blir, av några resenärer de träffar på vägen, lockade att åka till det som beskrivs som ett nirvana för amerikanska backpackers – en speciellt vandrarhem i en avlägsen stad i Slovakien fullt med exotiska och villiga östeuropeiska kvinnor. De två vännerna anländer och hittar snabbt var sin kvinna som de lätt lyckas raggar upp – lite för lätt... De inser snart att de är fångade i en allt mer oroväckande situation som blir mer fasansfull för varje minut som går.

Här kan du se vart Hostel finns att strema.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL