Hero gradient image

3D-bio utan glasögon?

Sebastian Håkansson | Nyhet
01 juli 2017
Sebastian Håkansson | Nyhet
01 juli 2017

James Camerons Avatar kom ut 2009 och blev den mest inkomstbringande filmen hittills. Dessutom vann äventyret tre Oscars och nominerades till ytterligare sex. Sedan en tid tillbaka står det klart att äventyret kommer få många nya uppföljare Avatar 2 har amerikansk premiär den 18 december 2020 och de övriga uppföljarna planeras till 2021, 2024 och 2025.

När Avatar kom för nästa åtta år sedan var filmen den första på länge som gjordes i 3D-teknik för bioformatet och sedan dess har mängder med produktioner hakat på formatet. Tekniken kräver dock att ett par vackra 3D-glassögonen införskaffas för att biobesökaren skall kunna ta del av effekterna, men detta kan i framtiden kanske förändras.

När Cameron släpper uppföljaren Avatar 2 har han som mål att biopubliken ska kunna se 3D-effekterna med bara ögat. Det är med hjälp av den senaste lasertekniken som bilden ska bli skarpare och därmed göra glasögonen onödiga. Det är ännu oklart hur många biografer som ska visa uppföljaren i det nya formatet.