Filmtopp på Göteborg Film Festival 2016

Filmtopp på Göteborg Film Festival 2016

Uppdaterad 01 juli 2021 kl. 15:07 | Publicerad 30 januari 2016 kl. 16:01

maxresdefault

I fredags inleddes den 39:e Göteborg Film Festival med en stjärnspäckad ceremoni på biograf Draken och självklart var Filmtopp.se på plats; vilket vi kommer vara under hela festivalen. Världspremiären av Yarden blev startskottet för tio fullspäckade festivaldagar.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke öppnade festivalen:

– Min uppfattning är att filmfestivaler blir mer och mer viktiga. Högkvalitativa festivaler som Göteborg Film Festival är arenor för konstnärer, producenter, filmarbetare och publik att mötas. Inte minst är det en kraftfull manifestation för konstnärlig frihet och yttrandefrihet, sade kulturministern i sit tal.

Festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg uppmärksammade vikten av mångfald inom filmen:

– Vi lever i en tid när vi bygger nya, både mentala och fysiska, gränser mellan nationer och mellan människor. I en tid som denna, tror jag att det har aldrig varit så viktigt att se film, och att se olika typer av film. Filmer som skildrar världen från olika platser, ur olika perspektiv och av olika estetik – film där många röster kommer till tals.

Filmen Min Lilla Syster, som fick sin världspremiär på fjolårets festival, vann Göteborgs Stora Filmpris på 50 000 kronor som togs emot av filmens regissör Sanna Lenken och producent Annika Rogell. 2016 års Mai Zetterling-stipendium tilldelades Linda Västrik. Därefter fick biografgästerna se premiärer av festivalens vinjettfilm, kortfilmen Moms on Fire av Joanna Rytel och årets invigningsfilm Yarden av Måns Månsson.

I årets upplaga av festivalen bjuds det på, förutom fokuset på svensk och nordiskfilm, ett stort och brett italiensk utbud med en blandning av rutinerade och yngre regissörer. Det visas även en hel del film från Nollywood - den Nigerianskafilmindustrin som producerar upp emot 1000 filmer per år. Endast indiska Bollywood är större.

Filmtopp kommer recensera ett flertal av festivalens filmer. Först ut i mängden är det romantiska Oscarsnominerade dramat Brooklyn.

Fredag, 29/1: Recension: Brooklyn

Lördag, 30/1: Recension: Anomalisa

 

Söndag, 31/1: Recension: Land of Mine, Recension Den unge Zlatan

 

Måndag, 1/2: Recension: Den andra mamman, Recension: Heart of a Dog

Tisdag, 2/2: Recension: Krisha, Recension: Lång uppe i norr

Onsdag: 3/2: Recension: The Danish Girl

Torsdag: 4/2: Recension - Room, Intervju - Jan Troell

Fredag: 5/2: Recension - Spotlight, Recension - Greenery Will Bloom Again

Lördag: 6/2: Recension - Arianna, Don't Be Bad

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL