ANNONS Innehållet presenteras av HarperCollins
Heat

28 år senare släpps boken “Heat 2” – uppföljaren till Michael Manns actionklassiker

Filmtopp
Uppdaterad 13 december 2023 kl. 09:12 | Publicerad 07 december 2023 kl. 18:12

Nu får vi äntligen veta vad som hände sen

Filmen "Heat" från 1995, med Robert De Niro, Al Pacino och Val Kilmer i ledande roller, blev en omedelbar favorit hos biobesökarna. Nu, nästan tre decennier senare, får fansen äntligen veta vad som hände efter den hisnande finalen. Regissören Michael Mann släpper romanen "Heat 2", som tar vid där actionklassikern slutade.

Trots att de båda slog igenom med Gudfadern-filmerna skulle det otroligt nog dröja över 20 år innan publiken fick se Robert De Niro och Al Pacino faktiskt spela mot varandra. När detta väl skedde blev resultatet ett minnesvärt ögonblick som lämnat ett stort avtryck i filmhistorien.

Mannen som såg till att sammanföra de Oscarsbelönade legenderna var Michael Mann med sin älskade actionfilmen Heat, som målar upp ett laglöst Los Angeles i beigea, gråa och sandfärgade toner. En stark kontrast till regissörens förra, färggranna epos Den siste Mohikanen.

Laddad katt och råtta-lek med storslagna actionscener

Att Michael Mann är en skicklig personregissör har han visat många gånger, men kanske allra mest framgångsrikt med just Heat där samtliga skådespelare bjuder på mångbottnade rolltolkningar. Inte minst i en berömd scen på en restaurang där De Niro – som den skicklige brottslingen Neil McCauley – och Pacino – som den beslutsamma polisen Vincent Hanna – varnar varandra samtidigt som de förklarar sina olika livssyner och perspektiv. Dialogen är intensiv och spänningen total.

Även birollsskådespelarna Val Kilmer, Tom Sizemore och Amy Brenneman, levererar övertygande och minnesvärda insatser och bidrar till att skapa en stark och engagerande dynamik som förstärker filmens djup och realism. Med ikoniska actionscener, som bland annat inspirerade Christopher Nolan under arbetet med Batman-filmen The Dark Knight, är Heat ett stående monument i filmhistorien, som fortsätter att influera dagens filmskapare.

Heat 2 och Michael Mann
Michael Mann har nu skrivit uppföljaren "Heat 2". Foto: HarperCollins / Michael Mann

I “Heat 2” får vi äntligen veta vad som hände sen

När Michael Mann avslöjade att han höll på att skriva en uppföljare till Heat i romanform blev fans världen över förväntansfulla. Framförallt eftersom fortsättningen skulle ta vid där filmen slutade med en skadad och desperat Chris (Val Kilmer) i Koreatown. Förtvivlad försöker han fly från Los Angeles med polisen hack i häl. Parallellt berättas vad som hände sju år tidigare, 1988, när Chris och Neil styrde droghandeln från västkusten ner till mexikanska gränsen och sedan in i Chicago.

Boken, som nu släpps på svenska, har hyllats av den internationella kritikerkåren. Nedan följer några korta utdrag av vad recensenterna har att säga om Heat 2:

Esquire: ”Välplanerad, hårdkokt och filmisk.”
Rogerebert.com: ”Stilistisk, slående vacker… ett måste för fansen.”
Entertainment Weekley: "Slutet lämnar dig definitivt med en önskan om en till bok som utspelas i samma värld.”
USA Today: ”Ett måste för filmens fans – det är en pervers glädje att spendera tid i Hanna och McCauleys huvuden.”
The Conversation: “Heat 2 är en superb roman. Jag rekommenderar att se – jag menar att läsa – den i dag!”

Att släppa en uppföljare i romanform är ett spännande och unikt stilgrepp, inte minst sett till att det är filmens skapare själv som leder oss vidare genom fortsättningen. Heat 2 är helt enkelt ett måste.

“Heat 2” blir tillgänglig hos svenska bokhandlare, med andra ord en perfekt julklapp till filmälskaren.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL