13 kvinnor anklagar Gérard Depardieu för sexuellt ofredande

13 kvinnor anklagar Gérard Depardieu för sexuellt ofredande

Emil Oscar Rasmussen
12 april 2023 kl. 13:04

År av opassande beteende lyfts fram i anklagelser mot den franske filmstjärnan

Enligt rapporter från Frankrike ställs den franske filmstjärnan Gérard Depardieu inför nya anklagelser. Denna gången är det 13 kvinnor som säger att de blivit utsatta för sexuellt ofredande av skådespelaren.

Den Oscarsnominerade skådespelaren från Frankrike, Gérard Depardieu, anklagas nu av 13 nya kvinnor för sexuellt ofredande, enligt den franska nyhetssajten Médiapart. Anklagelserna från de 13 kvinnorna har Médiapart samlat ihop genom en flera månader lång utredning. Depardieus handlingar ska ha skett på inspelningar mellan åren 2004–2022 och de drabbade inkluderar såväl kollegor både framför och bakom kameran.

Depardieu har en lång och framgångsrik karriär bakom sig med både franska och engelskspråkiga storfilmer på sin meritlista. Bland hans utmärkande filmer återfinns allt från Cyrano de Bergerac (1990) till Berättelsen om Pi (2012), men de senaste åren har han skapat rubriker av helt andra anledningar än sina rollprestationer.

Gérard Depardieu i Marseille
Gérard Depardieu i "Marseille". Foto: Netflix.

I samband med #MeToo-rörelsen 2018 anklagades han av skådespelaren Charlotte Arnould för två fall av våldtäkt – ett fall som fortfarande inte är avklarat – och nu träder alltså 13 nya kvinnor fram med anklagelser mor Depardieu. Ingen av dem anklagar honom för våldtäkt, utan för att han bl.a. ska ha antastat dem, riktat obscena kommentarer mot dem eller utfört andra opassande handlingar.

Gérard Depardieu förnekar anklagelserna

Gérard Depardieu har inte uttalat sig om de nya anklagelserna, men enligt The Hollywood Reporter (THR) förnekar han anklagelserna via sin advokat, som i sin tur hävdar att anklagelserna i flera fall tycks grunda sig på "väldigt subjektiva bedömningar". Depardieu har tidigare även hävdat sig oskyldig för våldtäktsanklagelserna och har försökt att få det fallet nedlagt, utan att lyckas.

THR menar att Médiapart har sökt 20 regissörer och producenter för de relevanta produktionerna. Av dessa var det enbart 11 som återkopplade och av dessa var det i sin tur endast en som erkände att problem hade uppstått under inspelningen.

Den franska regissören Andréa Bescond är en som har uttalat sig om de nya anklagelserna mot Depardieu. På sitt Instagram-konto kallar hon bland annat Depardieu för "äcklig" och förbarmar sig över att skådespelaren alltjämt har ett stort stöd i Frankrike.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL