Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Världens 3 bästa motellrysare

Världens 3 bästa motellrysare

Axel Diedrichs | Lista
07 maj 2015
Axel Diedrichs | Lista
07 maj 2015

Sugen på att vila ut på ett mysigt hotell?

Sugen på fler skräckfilmstips? Bra! Idag rankar jag nämligen världens 3 bästa skräckfilmer som utspelar sig på ett motell.

3. Identity (2003)

Världens 3 bästa motellrysare
Foto: Columbia TriStar Films AB

Film: Identity (2003)
Regi: James Mangold
Med: John Cuasack, Ray Liotta, Amanda Peet m.fl.

Fast i stormvärdret, tar sig tio främlingar in på ett motell där de snabbt inser att en mördare är ute efter dem.

Mangolds psykologiska skräckthriller är involverande med en slasher-story, som också har kriminalarsubstans. Filmens huvudroll, Ed (John Cusack), är en före detta polis med ett skuggat förflutet som likt en lök stinker mer ju fler lager vi skalar bort.

Fast på motellet, måste främlingarna samarbete med varandra för att uthärda stormen och ta sig därifrån vid liv. Men när samtliga personer har något att dölja, väcks tanken att någon av dem är mördaren.

Identity är en lekfull och välskriven film som krävde min uppmärksamhet, och det var värt varenda minut!

2. Vacancy (2007)

Världens 3 bästa motellrysare
Foto: Universal Pictures Nordic AB

Film: Vacancy (2007)
Regi: Nimród Antal
Med: Kate Beckinsale, Luke Wilson, Frank Whaley m.fl.

Det gifta paret Amy (Kate Beckinsale) och David (Luke Wilson) tar in på ett motell över natten. I deras rum hittar de gamla videor på folk som blir brutalt mördade. När de inser att morden skett på samma plats som de befinner sig i, måste de fly om de inte ska bli nästa offer.

Pinewood Motel är som ett moderniserat Bates Motel och den sexistiske receptionisten Mason (Frank Whaley) är utdragen i svängarna och rätt för sin tid. Motellet vaktas av Masons mannar och är som en labyrint i vilken Amy och David måste testa alla vägar för att ta sig ut ur.

Paret är i mitten av deras äktenskapsupplösning, men är ett på liv och död-äventyr det de behöver för att hitta tillbaka till kärleken?

Vacancy faller inom den genuina skräckfilmsramen och är enkel att följa med i. Filmens styrka ligger alltså inte i story, men jag tycker att den hela tiden träffar rätt i sin klaustrofobi och ångest. Dessutom var jag konstant vettskrämd!

1. Psycho (1960)

Världens 3 bästa motellrysare
Foto: Film AB Paramount

Film: Psycho (1960)
Regi: Alfred Hitchcock
Med: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles m.fl.

Mary Crane (Janet Leigh), en ung sekreterare, stjäl pengar från sin chef och flyr staden. På vägen stannar hon på ett motell där hon bekantar sig med skötaren Norman Bates (Anthony Perkins) som styrs av sin kontrollerande och svartsjuke mor.

Tidigt in i filmen väcks känslan att Bates Motel bär på ett dystert förflutet. Efter en dispyt Bates har haft med sin mor säger Crane: "We all go a little mad sometimes.". Och nog kommer vi att få se på galenskap! Speciellt med filmen är att även den har en detektiv-berättelse, något som ger den en extra dimension och mer spänning.

Psycho osar av klassiker-anda och som en total upplevelse är den oerhört charmig. Den var före sin tid och är därför idag fortfarande en mästerlig skräckfilm i sitt slag.

Med Psycho öppnade Hitchcock publikens ögon för våld på film och TV. Filmen benämns som den allra första i slashergenren och har flera ikoniska scener med unika bildspel. Inför filmen fick Hitchcock svag backning av studiobolag men var fast besluten att göra filmen och lade därmed sina egna besparingar i projektet.

Det är fantastiskt med såna sporadiska, sagolika initiativ och jag vågar påstå att Psycho förmodligen är den mest inflytelserika filmen någonsin. Den är inte bara det, men också världens bästa motellfilm!

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.